'Ongepaste' kinderfoto's op waterglijbaan te vinden op internet: iSlide Den Bosch geschrokken

16 oktober 2014 om 15:04
nl
Foto's die van kinderen worden gemaakt op de waterglijbaan in het zwembad, zijn gemakkelijk te vinden op internet. Ook als mensen ervoor kiezen om die foto's te laten verwijderen. Dat heeft een hacker ontdekt. Het Bossche bedrijf iSlide dat de camera's levert waarmee de foto's gemaakt worden, reageert geschrokken.
Geschreven door

De ontwikkelaars van iSlide gaan met de hacker om tafel om te kijken wat ze kunnen verbeteren.
De camera's worden al meer dan één jaar gebruikt en iSlide heeft nog nooit een klacht ontvangen van de gebruikers. Maar desondanks worden deze meldingen volgens René van der Velden van iSlide erg serieus genomen.
Het bedrijf beheert de camera's op afstand en heeft deze na de berichten allemaal uitgeschakeld. Daarna is er contact opgenomen met de zwembaden en er wordt nu per bad bekeken wat er gaat gebeuren met de foto's.  
Blote billen en middelvingersEr zouden volgens de hacker namelijk 'ongepaste' foto's te zien zijn. Bijvoorbeeld kinderen die hun broek naar beneden trekken of bewust een middelvinger opsteken. De hacker vraagt zich af of je kinderen zelf de keuze moet laten maken in badkleding op internet te komen en of het verstandig is om foto's automatisch, zonder controle, op internet te laten verschijnen.
Mensen die gefotografeerd zijn en daar achteraf spijt van hebben, kunnen de foto's zelf verwijderen. Maar de hacker vindt dat je beter het woord verbergen kunt gebruiken. Hij heeft namelijk gevonden dat de directe link van de foto blijft werken en de foto's dus op de server van het zwembad blijven staan.
Foto's eigendom van zwembadiSlide levert apparatuur om de standaardglijbanen leuker te maken. Zo kunnen er lampen toegevoegd worden of zelfs spelelementen worden toegevoegd. Aan dat laatste zit een fotosysteem verbonden. Voordat de mensen de glijbaan in stappen, kunnen ze kiezen welk thema ze willen en of er een foto gemaakt moet worden.
Deze foto's komen automatisch op de site van het zwembad. Ze worden geen eigendom van iSlide maar van het zwembad. De baden beslissen dus wat er nu verder gaat gebeuren met alle foto's.
In Brabant zijn er geen zwembaden met zo'n interactieve glijbaan. Het bedrijf heeft hun systemen geïnstalleerd in zwembaden in Meppel, Nieuwegein, Sassenheim, Velsen en Purmerend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.