Theater Markant in Uden snapt niets van plek in top 5 slechtste theaters, volgens artiesten

18 mei 2015 om 10:45
nl
Artiesten willen graag in de watten gelegd worden. Op een paar plekken in Brabant komen ze dan van een koude kermis thuis. Theaters Markant in Uden en De Schalm in Veldhoven staan namelijk in de top vijf van slechtste theaters van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant onder ruim zestig artiesten.
Geschreven door

De krant ontdekte dat de werkomstandigheden van acteurs, cabaretiers en muzikanten vaak verre van ideaal zijn in de diverse theaters in ons land.
'Theater zonder hart door zakelijke manager'Markant in Uden staat op nummer twee in de top vijf en wordt omschreven als een 'Theater zonder hart'. Cabaretier Leon van der Zanden snapt die beoordeling. "Het theater moet een verlengstuk van je huis zijn, die sfeer moet er hangen." Bij Markant was dat niet het geval.
"Dat kwam door de manager. Die benaderde het theater heel zakelijk. Het theater als bedrijf, met de artiest als leverancier en het publiek als klant. Daardoor hing er een vervelende sfeer", weet de Brabantse artiest. Die bewuste manager is inmiddels vervangen.
'Dit moet een typefout zijn'De nieuwe directeur van Markant snapt niets van de bewering dat zijn theater harteloos zou zijn. "Ik dacht in eerste instantie dat er een typefout gemaakt moest zijn", vertelt Ewald Dekkers verbaasd.
Dekkers is net twee weken directeur van Markant. Hij heeft maandag meteen contact opgenomen met de Volkskrant om de zaak helder te krijgen. "Ik wil graag het hele onderzoek zien om te kijken hoe die top 5 tot stand is gekomen. Want als er dingen zijn die we over het hoofd zien dan willen we dat natuurlijk graag weten."
Volgens de kersverse directeur legt Markant de artiesten flink in de watten en zijn ze juist erg tevreden "We hebben een prikbord vol met bedankbriefjes. Afgelopen weekend was Tineke Schouten nog vol lof over ons. Ik vind de uitslag dus heel raar." Dekkers is sinds twee weken directeur van het Udense theater.
'Artiestenfoyer lijkt op techniekhok'De Schalm in Veldhoven, op plaats vier, zou een te kleine artiestenfoyer hebben. "Het lijkt op een techniekhok. Er is te weinig bestek, geen wifi, geen koffie en zelfs geen stoelen", aldus de krant. Ook die problemen erkent Van der Zanden. "Maar er wordt op dit moment druk verbouwd in De Schalm en de directeur kondigde zelfs een jacuzzi aan in de kleedkamer."
Dat laatste hoeft voor de cabaretier niet zo. "Een jacuzzi lijkt me wat overdreven en ook niet echt hygiënisch. Je zal maar de zesde zijn die week die erin ligt", grapt hij. Het theater laat weten dat er inderdaad flink verbouwd wordt aan de kleedkamers en artiestenfoyer. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van De Schalm in vervulling.
Grootste ergernissenDe belangrijkste ergernissen van artiesten zijn het ontbreken van water, zeep of handdoeken in de kleedkamer, te weinig wc's bij het podium, betaald parkeren en een kille ontvangst.
Op dat laatste punt scoort Theater Speelhuis in Helmond juist punten. Het theater wordt geprezen om het warme welkom met vlaai.
Cabaretier Youp van 't Hek heeft duidelijk zijn voorkeuren. "Ik heb de luxe dat ik tenten kan mijden die ik kut vind, omdat de directeur een eikel is en het personeel chagrijnig. Bij de rest wil ik de splinters van de planken spelen", zegt hij tegen de krant.
Stekkerdozen en meer magnetronsVolgens de ondervraagde artiesten kan het comfort in de meeste theaters makkelijk verbeterd worden. Ze willen graag stekkerdozen om telefoons op te laden, een passpiegel bij het podium, een bank in de kleedkamer voor een powernap, wifi in de artiestenfoyer en meer magnetrons zodat iedereen zijn eigen prakkie op kan warmen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.