Video

Dames aan de top: college Sint Anthonis bestaat enkel uit vrouwen

23 oktober 2015 om 02:10
nl
"Een theekransje, de mannen in de ban of een kippenhok." De vooroordelen over vrouwen worden maar meteen benoemd. Sinds donderdagavond heeft de gemeente Sint Anthonis een college van burgemeester en wethouders dat alleen maar uit dames bestaat, uniek in Brabant.
Geschreven door

Tijdens de raadsvergadering donderdagavond werd burgemeester Marleen Sijbers voorgedragen voor een herbenoeming en werd wethouder Ingrid Voncken geïnstalleerd. Zij vervangt Pierre Reijnen die zijn functie vanwege zijn gezondheid neerlegde.
Gat in de hand?Sint Anthonis is de enige gemeente met een volledig vrouwelijk college, tot aan de gemeentesecretaris aan toe. Dat zou zomaar een hoop gekwebbel kunnen worden tijdens de vergaderingen. "Ach, daar is de agenda van de collegeoverleggen veel te druk voor", zegt burgemeester Sijbers. "Dat zijn alleen maar vooroordelen. Wij gaan gewoon aan het werk", vult wethouder Roos Aben aan.
"In Gennep zaten we met vier vrouwen en één man in het college. Daar hebben we goed gewerkt", vertelt kersvers wethouder Ingrid Voncken. En de financiën dan? Zijn die wel in goede handen bij de dames? "We gaan ons als goede huisvaders gedragen", zegt Voncken.
Lekker shoppenToch nog even door op de clichés. Wat gaan de dames doen als er een personeelsuitje komt. Misschien shoppen? "Nou, dan heeft u aan mij een verkeerde", lacht burgemeester Sijbers. "En ik denk dat ook wethouder Aben niet van winkelen houdt."
"We kunnen natuurlijk ook een dagje naar de sauna gaan of naar een beautysalon", grapt gemeentesecretaris Nicole van Hooy. "Maar is een pittige debatclub ook goed? Of is dat alleen voor mannen? Ik denk dat we allemaal mans genoeg zijn om ook stoere dingen samen te doen."
'Gewoon aan het werk'Burgemeester Sijbers wil toch niet alle clichés over vrouwen weg wuiven. "Wat dacht je van het cliché dat vrouwen beter kunnen multitasken. Het kan zomaar zijn dat het tempo zo hoog ligt dat de raad ons niet kan bijhouden. Of dat wij vrouwen een beter inlevingsvermogen hebben en beter kunnen inschatten wat de gevolgen van besluiten zijn. Daar hoor je dan niemand over", zegt de burgemeester in haar toespraak.
Ze sluit af met: "Zo, nu hebben we alle clichés gehad en kunnen we gewoon aan het werk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.