Geen cent te makken en geen dak boven het hoofd? Cuijk biedt helpende hand

22 december 2015 om 12:30
nl
Inwoners van Cuijk en omgeving die in financiële problemen zitten, kunnen aanspraak maken op een tijdelijke 'opvangwoning'. Maatschappelijke instanties en de gemeente slaan de handen ineen om deze mensen uit het dal te trekken.
Profielfoto van Koert, van Martijn
Geschreven door
Koert, van Martijn

In totaal gaat het om tien appartementen. Vanaf januari worden de eerste drie bewoond, de rest volgt in de loop van 2016. Het zijn geen nieuwe woningen, maar worden op dit moment wel opnieuw ingericht. "We hebben ze al eerder gebruikt voor dit soort gevallen en nu kijken we per geval wie er wel en niet in aanmerking komt voor tijdelijk onderdak", aldus Han Kremers, directeur-bestuurder bij initiatiefnemer het Verdihuis.
BewonersKremers over de bewoners: "Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die gescheiden zijn, een of meerdere kinderen hebben, maar geen huis hebben. Deze groep willen wij weer de maatschappij in helpen. Daarnaast zijn we er natuurlijk ook voor jongeren en mannen die op hun beurt zwaar getroffen zijn door de crisis." Aangezien het vooral om mensen uit Cuijk gaat, is er volgens Kremers geen onvrede onder buurtbewoners over het besluit om de appartementen weer te gebruiken.
Het is de bedoeling dat bewoners er ongeveer zes tot twaalf maanden verblijven. Daarna wordt verwacht dat ze weer voor zichzelf gaan zorgen: "We willen mensen financieel op de rit krijgen. Hierin werken we nauw samen met andere organisaties. Daarnaast gaan we ze helpen om weer aan het werk te gaan", aldus Kremers.
Skaeve HuseIn Tilburg en Eindhoven zijn in het verleden zogenaamde Skaeve Huse geplaatst. Dat is volgens Kremers niet te vergelijken: "Dat waren mensen die niet normaal in een woonwijk konden wonen. Dat geldt niet voor 'onze' gevallen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.