Wethouder Boxmeer kreeg enveloppe met 3000 euro: OM eist 120 uur werkstraf vanwege corruptie

9 februari 2016 om 11:49 • Aangepast 21 november 2020 om 12:49
nl
Oud-wethouder Jos de Graaf van de gemeente Boxmeer moet een werkstraf van 120 uur krijgen voor ambtelijke corruptie. Dat eiste het Openbaar Ministerie dinsdagochtend in de rechtbank in Den Bosch. De Graaf wordt verdacht van het aannemen van geld van iemand, met wie hij in onderhandeling was.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

In juni 2013 werd bekend dat de wethouder een half jaar eerder 3000 euro in een enveloppe had gekregen van een Chinese investeerder. Deze wilde het Catharinaklooster in Sambeek, dat valt onder de gemeente Boxmeer, kopen.

Wachten op privacy instellingen...

"Eerst deelden de Chinezen cadeautjes uit, maar toen daar ineens een enveloppe lag, dan schrik je je wel een hoedje", zei De Graaf tijdens de rechtszaak. Hij gaf toe dat hij toen niet meteen achterdochtig werd. "Ik zocht daar niets anders dan vriendschap achter."

Wachten op privacy instellingen...

'Meteen teruggeven past niet in cultuur'Hij zegt zelf dat hij dat geld nooit persoonlijk heeft aangenomen, maar dat hij de enveloppe een tijdje op zijn kantoor had laten liggen. Na een paar dagen besloot hij om het geld terug te geven.
De rechter vroeg zich waarom hij het niet meteen had teruggegeven. "Dat past niet in de Chinese cultuur. Dat moet op een later moment", antwoordde De Graaf. De tussenpersoon ontkent overigens dat het geld ooit is teruggeven.

Wachten op privacy instellingen...

'Aannemen dat geld is teruggegeven'Of het geld nou wel of niet is teruggeven, wordt niet helemaal duidelijk. "We moeten maar aannemen dat De Graaf het geld heeft teruggegeven!", zei de officier van justitie. "Het teruggeven van het geld wil niet zeggen dat het aannemen ervan niet meer strafbaar is", ging de officier verder.
Dat De Graaf de enveloppe met geld ooit had gekregen, heeft hij niet meteen tegen burgemeester en wethouders verteld. Hoewel hij een goede band met de burgemeester had, durfde hij niet over de gift te beginnen. "Ik weet niet waarom. Ik voelde me er onprettig bij", vertelde hij.
Afgetreden en daarna veel stressUiteindelijk moest de wethouder onder druk van de politiek in de zomer van 2013 aftreden. Hij zou namelijk worden gechanteerd door de persoon die de enveloppe met geld op zijn bureau had achtergelaten. "Sindsdien gaat het niet goed en heb ik veel stress", zei de oud-wethouder tijdens de zaak.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.