Aantal verwarde personen opnieuw toegenomen in Brabant: meer dan 7500 meldingen in 2015

16 maart 2016 om 08:00
nl
Het is een omschrijving die steeds vaker te horen is: ‘een incident met een verward persoon’. Dat klopt ook wel, blijkt uit politiecijfers na een Wob-verzoek van LocalFocus. De afgelopen vijf jaar is in negentig procent van alle gemeenten het aantal meldingen over verwarde personen gestegen.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

In heel Brabant kreeg de politie vorig jaar 7527 meldingen van incidenten met verwarde personen. In 2014 ging dat nog om 6456 incidenten, in 2013 om 5356.
De vier grote steden Breda (709), Tilburg (818), Den Bosch (627) en Eindhoven (1193) springen er logischerwijs bovenuit in aantallen meldingen: daar wonen ook de meeste mensen. [localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56e858d732446]
'Stijging meldingen door bezuinigingen'Regelmatig wordt gesteld dat de stijging waarschijnlijk een gevolg is van de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. Meer patiënten die vroeger bijvoorbeeld opgenomen zouden worden, worden nu thuis behandeld door de GGZ en wonen in een normale leefomgeving.
Personen die als 'verward' worden aangeduid zijn niet altijd psychiatrisch patiënt. De politie omschrijft iemand die dronken, boos of verdrietig is ook regelmatig als 'verward'.
Vorig begon de gemeente Vught een pilot om beter te handelen bij meldingen van incidenten. Volgens de GGD, gemeente en politie is het niet logisch dat de politie afgaat op al de meldingen over verwarde personen. “Het gaat niet om criminelen, maar om mensen die het mentaal lastig hebben en vaak een tijdelijk probleem hebben. Dan moet je daar niet met politie op afgaan”, zei een woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.