PSV-fan die Russische hooligans uitlokte: 'Uit de hand gelopen grap'

15 augustus 2016 om 18:26
nl
Een man van 21 jaar uit Mierlo is maandag door de politierechter in Den Bosch veroordeeld tot 120 uur taakstraf voor aanzetting tot geweld. De PSV-fan had vorig jaar december rondom de Champions League wedstrijd van PSV tegen CSKA Moskou opgeroepen om met supporters van CSKA Moskou te gaan knokken. Behalve de taakstraf is de man ook veroordeeld tot drie maanden cel als hij binnen drie jaar nog een keer zoiets doet.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Het is voor het eerst dat het Openbaar Ministerie in Den Bosch de zogenoemde uitlokkingsparagraaf van de Voetbalwet gebruikt.
'Knokken'De Mierlonaar verspreidde stickers met teksten die duidelijk maakten dat aan Russische CSKA-supporters was gevraagd om 'te gaan knokken'. Op andere stickers stond: "Moskou net aan de lijn gehad. Ze willen elk aantal aandoen tot en met 200. (..) Waren voor alles in. Na de wedstrijd."  
Het telefoonnummer op de achterkant van de stickers leidde naar de man uit Mierlo.
Uit de hand gelopen grapTegenover de rechter verklaarde de man dat het ging om een uit de hand gelopen grap gaat. Hij wilde stoer doen tegenover zijn vrienden, maar de verwijzingen naar een knokpartij waren 'geouwehoer'. Het was nooit mijn intentie dat het zover zou komen," zei hij tijdens de zitting."  De man had al een stadion- en centrumverbod, omdat hij eerder al eens geweld tegen de politie had gebruikt.
Met name de oproep, gericht aan de Russische hooligans, om te verzamelen bij homocafé Pallaz in Eindhoven vond de rechter kwalijk. De situatie had erg uit de hand kunnen lopen als aan deze oproep gehoor was gegeven zo oordeelde hij.
De rechter veroordeelde de man uit Mierlo tot een werkstraf van 120 uur, plus een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een proeftijd van drie jaar.
Supporters CSKA zijn beruchtPSV speelde in december in eigen huis tegen CSKA Moskou. De Russische ploeg heeft een beruchte, gewelddadige supportersgroep. Om die reden was er destijds in Eindhoven extra veel politie op de been.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.