Veel armoede in Eindhoven, maar niet in Alphen-Chaam en Reusel-De Mierden [KAARTJE]
Dit blijkt uit cijfers over de periode van 2013 tot en met 2016, die bekend zijn gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eindhoven is juist de gemeente in onze provincie, die koploper is als het gaat om zogeheten langdurige armoede.
Aantrekkende economie geen garantie
In deze gemeente moest – ondanks de aantrekkende economie - 4,3 procent van de huishoudens minstens vier jaar rondkomen van een inkomen, dat onder het Nederlandse minimum ligt.
In Helmond en Tilburg was dat vier procent. Volgens het CBS is deze structurele armoede vooral gestegen, omdat er meer mensen in de bijstand terecht zijn gekomen. In de provincies Zuid-Holland, Groningen, Flevoland en Limburg komt kinderarmoede veel vaker voor.
De minimale ondergrens voor inkomens - de zogeheten lage-inkomensgrens - lag in 2016 in ons lannd op 1.030 euro voor een alleenstaande. Voor een alleenstaande met ouder met één kind was dat 1.370 euro en 1.940 euro voor een stel met twee kinderen.
Minste armoede in Breda
Meest welvarende van de vier grote gemeenten in onze provincie in 2016 was Breda. Dit is terug te zien in een overzicht, dat onderzoeksbureau LocalFocus over dat jaar heeft gemaakt op basis van cijfers van het CBS. In 2016 leefde in de Baroniestad 8,3 procent van de huishoudens onder de minimuminkomengrens. Over de periode van 2013 tot en met 2016 gemeten, had in Breda 3,4 procent van de huishoudens te ‘kampen’ met langdurige armoede.
Tilburg 'armste' in 2016
Tilburg spant de kroon als gemeente in Brabant met de meeste gezinnen die een laag inkomen hebben, althans over 2016. Toen had hier iets meer dan tien procent van de huishoudens er een bedrag te besteden dat onder het minimuminkomen lag. Eindhoven is tweede, met 9,9 procent, en Helmond derde, met 9,7 procent.
Het CBS stelt overigens nog, ter geruststelling (?), dat in vergelijking met andere landen van de Europese Unie het armoederisico in Nederland klein is. Die problematiek speelt sterker bij mensen van niet-westerse komaf dan bij een Nederlandse achtergrond, zoals ook bleek uit eerdere CBS-publicaties.
LEES OOK: '