Tilburgse extreemlinkse muurkrant verkozen tot 'Stuk van het Jaar'

31 oktober 2016 om 11:12
nl
De extreemlinkse muurkrant – die in april weer even terug was op de Tilburgse muren – is verkozen tot hét Stuk van het Jaar 2016. Dit maakte schrijfster Rosita Steenbeek bekend tijdens de Nacht van de Geschiedenis.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

De krant verscheen van 1978 tot 1995 op de Tilburgse muren en beleefde in april van dit jaar een tijdelijke come-back. Volgens het Regionaal Archief was de muurkrant een exponent van een ontwikkeling die in de jaren ’60 begon. "De oude politieke en kerkelijke opvattingen en structuren voldeden niet meer. De snelle ontkerkelijking kwam in het roomse Tilburg hard aan. Daarnaast liep de textielindustrie ten einde met werkeloosheid en armoe als gevolg." De Tilburger was dus op zoek naar nieuwe wegen om zich te uiten en manifesteren. "De Tilburgse muurkrant heeft daar een belangrijke rol in gespeeld."
Come-backIn april kwamen de krant tijdelijk terug, om te vieren dat de plakkaten te vinden zijn op de website van het Regionaal Archief. Jongeren gaven toen aan niet zo veel van de affiches te begrijpen. "Je kunt beter social media gebruiken als je iets duidelijk wilt maken."
Tot 1995 verschenen regelmatig posters met pakkende koppen die gericht waren tegen de gevestigde orde, zoals ‘Stadhuis bekent corruptie’, ‘Wethouder wil hogerop’ en ‘Vrouwen uitgekleed’. De muurkranten hingen op locaties waar veel mensen langskwamen, zoals fabriekspoorten, bushaltes en drukke winkelstraten.
AnoniemDe schrijvers en makers van de Tilburgse muurkranten bleven altijd anoniem. De makers waren extreemlinks georiënteerd. Wie 'de redactie' wilde tippen, kon een brief sturen naar postbus 814.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.