'Het is genoeg geweest, eigen volk eerst', onze Ronald en Birgit gaan met hun buren naar de stembus

15 maart 2017 om 20:19 • Aangepast 21 november 2020 om 02:50
nl
De meeste Brabanders gingen woensdag naar de stembus. Verslaggevers Ronald Sträter en Birgit Verhoeven hebben dat samen met hun buren gedaan. "Het is een voorrecht om te stemmen, dat moeten we houden."
Profielfoto van Birgit Verhoeven/Ronald Sträter
Geschreven door
Birgit Verhoeven/Ronald Sträter

Ronald en Birgit hebben de bewoners van hun eigen straat, de Adriaan Klaassenstraat in de Bredase wijk Princenhage, in aanloop naar deze dag gevolgd. Sommige buren weten precies wat ze gaan stemmen, anderen twijfelen tot op het laatste moment.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Fatsoen
Als eerste maakte buurman Frans de gang naar de stembus. Hij was er vroeg bij, want hij moet woensdag gewoon werken. Hij gaf in aanloop naar de verkiezingen al aan dat hij VVD zou stemmen.

"Ik blijf bij mijn keuze", zegt Frans. "Ik wil iemand die een fatsoenlijke indruk maakt en het land fatsoenlijk gaat regeren. Ik kies onze stadsgenoot Klaas Dijkhoff." 

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

'Blij dat ik heb kunnen stemmen'
Buurvrouw Ellie twijfelde de afgelopen periode tussen twee partijen. Ze heeft de knoop doorgehakt. "Ik ben er inmiddels helemaal uit", zo zegt ze. "Ik ga CDA stemmen. Mijn andere keuze was GroenLinks en die hebben al heel veel stemmen gekregen van de jeugd. Maar het CDA vind ik toch heel betrouwbaar en vertrouwd."

"Ik ben blij dat ik heb kunnen stemmen", vervolgt ze. "Dat voorrecht hebben we en dat moeten we houden. Anders heb je niks te vertellen."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Zwevende kiezer Rani kiest voor D'66
Ook buurtgenoot Rani gaf vooraf te kennen zwevend te zijn. "Ik weet het nu wel, ik ga D66 stemmen", zo zegt ze. "Ik heb van alles gezien en gevolgd en daarbij kwamen zij voor mij als beste uit de bus. En niemand kan ook honderd procent tevredenheid bieden. Dat bestaat niet."

'Ik hoop op een links kabinet'
Jos had van tevoren al bedacht dat hij op de PvdA zou stemmen. En dat deed hij dan ook woensdagmiddag. Hij denkt dat het verlies dat de partij in de peilingen laat zien, mee gaat vallen. "Ik ben positief gestemd", zo zegt hij. "Het sociale gezicht van Nederland moet weer terug komen. Ik hoop op een links kabinet."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

'Het is genoeg geweest, eigen volk eerst'

Straatgenoot Frank wil dat Nederland een andere weg in slaat. Hij is fervent aanhanger van de PVV en stemde dan ook op Geert Wilders.

"Ik vind dat ik naar eer en geweten gehandeld heb. Ik hoop dat er meer aan de Nederlanders zelf gedacht wordt en dat onze veiligheid ook beter wordt. Dat de Nederturken en  moslimgemeenschap ook eens begrip voor de Nederlanders gaat krijgen en dat het niet alleen van onze kant moet komen. Het is genoeg geweest, eigen volk eerst."

Volg op twitter wat Ronald en Birgit samen met hun buren meemaken op deze belangrijke dag. En laat zelf zien hoe je zelf en wat je stemt met #brabantstemt.  

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.