Eindhoven het koudst, met -10,1 graden voor het eerst strenge vorst deze winter

27 februari 2018 om 09:01
nl
Eindhoven was maandagnacht de koudste plek van heel Nederland. Met een temperatuur van -10,1 graden was er in Eindhoven als enige plek in Nederland sprake van strenge vorst. Voor het eerst deze winter kwam de temperatuur onder de -10 graden uit.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

 

Wachten op privacy instellingen...

Overal in Brabant was het koud, maar op geen enkel ander weerstation in onze provincie werd officieel strenge vorst gemeten. De temperaturen kwamen in Volkel (-7,9 graden), Gilze-Rijen (-8,2 graden) en Woensdrecht (-8,2 graden) niet onder de -10 graden.

Of de temperatuur dinsdag in onze provincie überhaupt boven de nul graden komt, zal volgens weervrouw Margot Ribberink van MeteoGroup per plek verschillen. 

Wachten op privacy instellingen...

 

Woensdag is er in Brabant volgens haar sprake van een officiële ijsdag. De temperatuur zal dan nergens in Brabant boven het vriespunt uitkomen.

'Snijdend koude wind'
Dinsdag is de wind wat minder dan de afgelopen dagen, maar woensdag en donderdag trekt volgens Ribberink de oostenwind aan. En daardoor voelt het dan nog eens veel kouder aan. De thermometer zal 's nachts temperaturen van -7 à -8 graden aangeven. "Maar de snijdend koude wind zorgt ervoor dat het overdag aanvoelt als -10 of -11 graden. En in de nacht en vroege ochtend zelfs -15 graden", zegt Ribberink.

Dinsdag- en woensdagnacht komt het dus op meer plaatsen tot strenge vorst, zo verwachten de weerdeskundigen. Het is voor het eerst sinds 2013 dat het zo laat in de winter nog zo koud is. In dat jaar vroor het zelfs op 13 maart nog streng in het zuiden en oosten van het land.

In De Bilt heeft het sinds 25 januari 2013 niet meer streng gevroren. De deskundigen verwachten dat de temperatuur ook daar in de nacht naar donderdag beneden de -10 graden uitkomt. Dan zou het ook op het landelijk hoofdstation dus tot officiële strenge vorst komen.

Vrijdag eerste dooiaanval
Voor vrijdag staat volgens MeteoGroup de eerste dooiaanval op het menu. Maar Ribberink verwacht niet dat die direct zal slagen. Zaterdagochtend verwacht ze dat het nog zal vriezen en zaterdagmiddag komen we volgens haar dan geleidelijk in zachtere lucht terecht.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.