Video

De Smurfen bestaan 60 jaar, dus de grootste Brabantse smurfenfans vieren feest

23 oktober 2018 om 18:08
nl
Het is feest in Smurfenland: de Smurfen bestaan dinsdag precies 60 jaar. Op 23 oktober 1958 verscheen de eerste Smurf in het striptijdschrift Robbedoes. De geboorte van een fenomeen. Uw verslaggever heeft dat tijdschrift in de kast staan. Net als heel veel smurfenboeken en smurfenpoppetjes. Ik dacht dat ik één van de grootste smurfenfans was. Maar ik kwam bedrogen uit.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Brabant heeft van oudsher een warme band met de Smurfen. Het begon in 1977, toen Pierre Kartner uit Breda, alias Vader Abraham, een wereldhit scoorde met zijn smurfenlied. Over heel de wereld mocht hij met zijn smurfenpoppen zijn kunsten vertonen. Das Lied der Schlümpfe, La chanson des Schtroumpfs, The Smurf Song en La cancíon de los Pitufos: overal scoorden de Smurfen. En Pierre Kartner. Het werd - met Het kleine café aan de haven - zijn grootste hit.

Bekijk de videoclip en lees daarna verder.

Wachten op privacy instellingen...

Daarnaast is ieder half jaar in Wagenberg een smurfenbeurs. Daar heb ik ook wel eens wat poppetjes gekocht om de verzameling aan te vullen. En uiteraard een verslag gemaakt voor Omroep Brabant. Mijn liefde voor Smurfen begon in mijn kindertijd, toen de tekenfilms van de Smurfen op tv kwamen. Het was, na de hit van Vader Abraham, de tweede grote smurfenhype. Ik had smurfenstrips, smurfenhuisjes, wel honderd poppetjes en zelfs smurfenbehang.

Bekijk de video en lees daarna verder.

Smurfengek
De poppetjes staan nog steeds in een vitrinekast bij ons thuis. Net als mijn favoriete album: De Ruimtesmurf. En die heb ik ook in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Hongaars, IJslands, Japans en Chinees. Ik dacht, kortom, dat ik in onze provincie wel één van de grootste smurfengekken was. Maar toen ontmoette ik Marius Verbruggen uit Schijndel. Vroeger was hij pomphouder en hij verkocht de allereerste smurfenpoppetjes. Daar ontstond een verzamelwoede die ontaardde in een unieke collectie.

Smurfentol
In grote vitrinekasten in de woonkamer staan de meest unieke stukken. Beeldjes waar soms maar een paar honderd, soms zelfs maar tientallen van gemaakt zijn. Maar het echte smurfenmuseum is gevestigd in een aparte kamer. Honderden poppetjes staan keurig op een rij. Verder een wand vol boeken, in alle talen. Smurfenplaten, singletjes, bekers, horloges, een smurfentol. Zelfs smurfentoiletpapier, voor wie zijn billen wil afvegen aan een Smurf.

 

Een soort smurfenwinkel. "Maar er is niets te koop", verduidelijkt Marius. Zestig jaar zijn de Smurfen nu. "Maar dit gaat nooit verloren. Zo'n historie, dat is toch leuk?"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!