Ook gaswinning in Loon op Zand blijft doorgaan

14 november 2018 om 14:05
nl
De gaswinning in Loon op Zand blijft doorgaan. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft woensdag definitief ingestemd met het plan. Dit houdt in dat Vermilion Energy Netherlands 447 miljoen kubieke meter gas mag winnen tot en met 2026. Wiebes gaf vorige week al toestemming voor uitbreiding van de gaswinning in Waalwijk.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Er wordt sinds 1995 gas gewonnen uit het veld Loon op Zand en sinds 2005 uit het gasveld Loon op Zand Zuid. Door het goedgekeurde plan mag het energieconcern dit langer blijven doen. De 447 miljoen kubieke meter gas staat gelijk aan het gemiddeld jaarlijkse gasverbruik van bijna 300.000 Nederlandse huishoudens.

De gaswinning in Waalwijk mag ook doorgaan en worden uitgebreid. Dit werd vorige week al bekendgemaakt. Daar verwacht Vermilion 1,6 miljard kubieke meter aardgas uit het veld te kunnen halen tot en met 2026.

LEES OOK: Gaswinning Waalwijk mag toch worden uitgebreid: 'Ik had van deze minister niet anders verwacht'

Zowel in Waalwijk als Loon op Zand was er verzet tegen de plannen. Inwoners boden de minister in oktober een petitie aan. Ze vroegen hem om de gaswinning aan banden te leggen en over te stappen op duurzame energie.

Gemeente niet blij
De gemeente Loon op Zand is dan ook niet blij met de beslissing. “Ik ben teleurgesteld dat de minister ondanks onze zienswijze toch instemt om gas te gaan boren'', laat wethouder Gerard Bruijniks weten. “We overwegen om in beroep te gaan, maar verdiepen ons nu eerst in de reactie van de minister. Ook overleggen we met de gemeenten Tilburg en Waalwijk en andere overheden om te kijken of we gezamenlijk stappen kunnen ondernemen."

"Het lijkt wel of wij in Brabant nu de dupe worden van het feit dat de gaskraan elders langzaam wordt dichtgedraaid. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn", vindt wethouder Oscar Dusschooten van de gemeente Tilburg. 

'Samen staan we sterker'
Het gasveld Loon op Zand Zuid ligt grotendeels onder Tilburg Noord. "Samen staan we in ieder geval sterker in de beroepsprocedure, maar we onderzoeken ook andere mogelijkheden om ons tegengeluid te laten klinken in Den Haag", vervolgt hij.

LEES OOK: Minister neemt petitie in ontvangst tegen gaswinning Loon op Zand en Waalwijk

Ook actiegroep Stop Gaswinning in Loon op Zand is vastberaden beroep aan te tekenen. “Ondanks alle honderden handtekeningen en zienswijzen besluit de minister toch toestemming te geven. We zijn heel strijdlustig en bruisen van de energie om door te gaan”, zegt Peter Flohr.

“We zijn erop tegen omdat die gasvelden heel dicht bij huizen liggen. Er was vorig jaar al een keer een gasincident, wat voor schade voor omwonenden heeft gezorgd”, vertelt hij. “Er wordt nu al zo’n 25 jaar gas gewonnen. Het is nu wel een keer genoeg. Ze moeten er echt mee stoppen, zo snel mogelijk. Het strookt niet met de klimaatdoelen van de gemeente en regering.”

Reactie Vermilion
Veel bewoners denken aan de gebeurtenissen in Groningen en vrezen voor dezelfde gevolgen bij hen in de buurt. Volgens Vermilion is dat niet terecht. "Wij hebben uiteraard begrip voor de onrust bij een aantal omwonenden en zullen met hen in gesprek gaan om zorgen weg te nemen", laat een woordvoerder van het gaswinningsbedrijf weten.

"Deze gasvelden zijn twee- tot drieduizend keer zo klein als het gasveld in Groningen en deze kan men niet met elkaar vergelijken. De gevolgen van de gaswinning zijn door TNO en Staatstoezicht op de Mijnen getoetst waarop de minister van Economische Zaken en Klimaat heeft geconcludeerd dat het gas veilig en verantwoord gewonnen kan worden."

Vermilion haalt aardgas uit kleine gasvelden en is actief in acht provincies. Het is na de NAM de tweede producent van aardgas op het vasteland van Nederland.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.