Video

Indrukwekkende Michael van Gerwen slacht Gary Anderson en staat in de finale van het WK darts

31 december 2018 om 08:59
nl
‘Ik ga hem slachten’, zei Michael van Gerwen een dag voor de halve finale over Gary Anderson. De topfavoriet voor de eindzege op het WK hield woord. Hij gaf de Schot geen enkele kans, want een slachtpartij werd het: 6-1.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

De eerste tik van de wedstrijd werd nog uitgedeeld door Anderson. Die pakte via een 127-finish meteen een leg van Van Gerwen af. De nummer één van de wereld was echter niet onder de indruk, want hij maakte meteen gelijk en met 3-2 in legs pakte hij de eerste set. En vanaf dat moment was Mighty Mike los.

Set twee en drie gingen met groot machtsvertoon naar Van Gerwen, die beide sets met 3-0 op zijn naam schreef.

Hoog gemiddelde
Ook de vierde set ging naar Van Gerwen. Dit keer moest hij één leg afstaan. Het was overigens niet dat Anderson slecht stond te gooien. Na vier sets had hij een gemiddelde van 102,30. Maar hij stond qua sets niet op het scorebord. MvG was fenomenaal met een gemiddelde van net iets minder dan 110 per drie pijlen. Bovendien had hij een percentage van 66,67 op zijn dubbels.

Wachten op privacy instellingen...

Snel klaar
Het gemiddelde van beide darters ging tegen het slot van de wedstrijd iets omlaag, maar het verschil in niveau bleef enorm. De supporters in de zaal steunden Anderson, in de hoop dat de halve finale langer zou duren. Van Gerwen had iedere keer maar een paar minuten nodig om een set op zijn naam te schrijven. De 5-0 tussenstand was bizar, de stand in legs was dat ook: 15-3.

Wachten op privacy instellingen...

Beslissing
In de zesde set kwam Anderson op een 2-0 voorsprong en leek zichzelf daarmee in ieder geval op het scorebord te zetten. Van Gerwen kwam nog terug tot 2-2, maar in de vijfde leg had Anderson zes pijlen om 164 uit te gooien. Hij had er maar vijf nodig, waardoor de beslissing nog even uitbleef.

In de zevende set kwam die beslissing alsnog. Anderson begon met een break en kon die vervolgens makkelijk verzilveren, maar met acht pijlen lukte het hem niet om 24 uit te gooien. Van Gerwen gooide de leg in zeventien darts uit. In de volgende leg kreeg The Flying Scotsman kansen om weer een break te pakken, maar het ging mis vanaf veertig. Van Gerwen ging vervolgens weer in zeventien darts uit en kwam daardoor op matchpoint. De eerste kans benutte hij direct. Vanaf negentig gooide hij eerst bullseye, vervolgens was het meteen raak op dubbel twintig.

Wachten op privacy instellingen...

Extreem hoog niveau
Vooral de eerste vijf sets speelde Van Gerwen op een extreem hoog niveau. Anderson gooide niet slecht, maar ieder foutje werd ongenadig afgestraft door Mighty Mike. Die eindigde de wedstrijd uiteindelijk op een gemiddelde van 104,76.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.