Michael van Gerwen pakt derde WK-titel na ruime overwinning

1 januari 2019 om 21:03
Michael van Gerwen heeft dinsdagavond de finale van het WK darts gewonnen. De darter uit Vlijmen had geen enkele moeite met tegenstander Michael Smith. Uiteindelijk won de nummer één van de wereld met 7-3 en daardoor pakte hij - na 2014 en 2017 - zijn derde wereldtitel.

Michael van Gerwen begon de wedstrijd op enorm hoog niveau. Hij zette Smith snel op een grote achterstand. Nog voor de wedstrijd won Mighty Mike het ‘bullen’, waardoor hij mocht beginnen. Dat deed hij meteen indrukwekkend.

Van Gerwen schreef de eerste leg op zijn naam via een 129-finish. Uiteindelijk werd het in die eerste set nog wel 2-2 en kwam het aan op de beslissende leg. Daarin was Van Gerwen koelbloedig, hij pakte de eerste set met zijn hoogste setgemiddelde van de wedstrijd (108,30).

Mede dankzij missers van Smith liep Van Gerwen daarna snel uit. Zowel de tweede als derde set werden met 3-1 gewonnen door MvG. In de vierde set was er weer een beslissende leg nodig. Weer was het Van Gerwen die als winnaar uit de bus kwam. Na vier sets was het 4-0. MvG was op weg naar een hele ruime zege.

Terugkeer
Maar wat je vaak ziet in het darten is dat een speler die geen druk meer voelt en misschien het idee heeft dat het niet meer uitmaakt, zonder spanning in het lijf zijn pijlen naar het bord gaat gooien. Dat leek ook het geval bij Smith, die op het scorebord kwam door in een beslissende leg van de vijfde set een 124-finish te gooien.

In de volgende set gooide hij een 127-finish en een 124-finish. Hij pakte die set met 3-0 en kwam zo op 4-2. Maar een echte comeback werd het niet, Van Gerwen pakte na twee verloren sets de draad weer op en liep uit naar een 6-2 voorsprong.

Spannende
Smith liet vooral veel kansen liggen op zijn dubbels. Van Gerwen gooide ook zeker niet alles raak, maar het verschil was dat Mighty Mike vaker profiteerde van de missers van de Engelsman dan andersom.

Hoe meer sets Van Gerwen op zijn naam wist te schrijven, hoe groter de irritatie bij Smith. Bij een 2-2 stand in de negende set mocht Van Gerwen de leg beginnen om de wedstrijd te winnen. Dat lukte nog niet. Smith snoepte de set af van Van Gerwen, door de vijfde leg in zestien darts uit te gooien.

Wereldkampioen!
In de tiende set was het alsnog raak voor de nummer één van de wereld. Van Gerwen begon met een break. Smith kreeg kansen om meteen een leg terug te pakken, maar hij wist de dubbel niet te raken. Van Gerwen gooide vervolgens na twee keer een enkele zestien via dubbel zestien uit, daardoor kwam hij op 2-0. In de volgende leg kreeg Van Gerwen zijn eerste matchdart. Die ging nog mis, Smith kwam vervolgens terug tot 2-1. Van Gerwen mocht daarna zelf beginnen om de wedstrijd te winnen.