Video

Drie Wijzen uit het Oosten komen tot leven tijdens Driekoningen Optocht Den Bosch [FOTO'S]

6 januari 2019 om 21:02
nl
Met een Markt vol schapen, paarden, kamelen en uiteraard de drie Wijzen uit het Oosten kwamen Balthasar, Caspar en Melchior zondag weer voor even tot leven. De Driekoningenviering in Den Bosch mag je met recht een traditie noemen. De optocht werd dit jaar voor de 84e keer georganiseerd.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Tijdens Driekoningen wordt gevierd en herdacht dat de drie Wijzen Balthasar, Caspar en Melchior op 25 december afreisden naar Bethlehem, elk met een cadeautje voor het kindje Jezus. In de geest van dit verhaal hebben de Bossche kinderen sinds de opening van de kerststal in december 'geschenken' achtergelaten bij de stal. De kinderen brachten speelgoed voor leeftijdsgenootjes die het minder breed hebben. 

Nieuwe hoed, hoed, hoed

De Sint Jan was dan ook het eindstation van de optocht die begon bij Hotel Central op de Markt, zich vervolgens verplaatste naar het Stadhuis en via de Hinthamerpromenade richting kathedraal trok. De kinderen met een lampion in hun hand, 'drie koningen, drie koningen, geef mij een nieuwe hoed' zingend. Precies zoals hun ouders ook al zongen in hun kindertijd. 

Onze fotograaf legde de viering vast. Bekijk hier de foto's en lees verder.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Mooiste zit in uitstraling en lach van de mensen

Traditiegetrouw moeten alle kerstbomen direct na Driekoningen worden opgeruimd omdat dit anders, volgens de legende, 'ongeluk' zou brengen. Dus ook de grote kerstboom op de Parade, waar nogal wat om te doen is geweest, heeft zijn beste tijd gehad. Maar volgens burgemeester van Den Bosch Jack Mikkers doet dit niets af aan de gezelligheid. "Den Bosch, de meest gezellige stad van Nederland, blijft dit ook zonder kerstboom. Want het mooiste zit uiteindelijk in de harten, de uitstraling en de glimlach van de mensen die hier rondlopen." 

Hoeveel mensen er precies mee hebben gedaan aan de optocht is niet helemaal duidelijk. Er zijn zo'n vijfhonderd lampionnen uitgedeeld aan de kinderen.

 

 

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!