1 februari 2019 om 22:06
Vier Brabantse clubs kwamen vrijdagavond in actie in de eerste divisie. FC Eindhoven was afgereisd naar Deventer voor het duel tegen Go Ahead Eagles, Helmond Sport speelde uit tegen FC Twente en RKC Waalwijk en Den Bosch troffen elkaar in een streekderby.
Profielfoto van Malini Witlox

RKC Waalwijk - FC Den Bosch (2-1)
De Waalwijkers kregen een lastige tegenstander op bezoek. Door verschillende aankopen doet Den Bosch het goed dit seizoen. De club verloor echter wel het laatste duel tegen FC Eindhoven. En die negatieve lijn werd tegen RKC voortgezet, tot vreugde van de Waalwijkse fans. Hun RKC kwam in de 9e minuut op voorsprong na een prima aanval. Seys tekende voor de goal, kort voor rust maakt Rienstra de tweede. Hij schoot de bal knap in de kruising. Een kwartier voor tijd maakt Den Bosch de aansluitingstreffer. Een afgeslagen bal uit een corner werd door Beltrame verwerkt tot een goal.

FC Twente - Helmond Sport (4-1)
Op papier was Helmond Sport kansloos tegen de koploper. Thuis speelden de Brabanders echter met 2-2 gelijk, iets wat de spelers vertrouwen gaf. In de tiende minuut kwam Twente echter op voorsprong via een strafschop.n Na 34 minuten spelen was het 2-0. Nacho Monsalve benutte de rebound. Kort na rust maakte Aitor van Twente de derde na een flinke verdedigende fout. Nacho tekende ook voor de 4-0. In de 70e minuut deed Helmond Sport wat terug: 4-1. FC Twente had kans op de 5-1, maar Van Gessel redde knap bij een terecht gegeven penalty.

Go Ahead Eagles - FC Eindhoven (0-1)
Op de tribunes in Deventer zal ongetwijfeld gesproken zijn over de open brief die het bestuur van FC Eindhoven vrijdag naar alle supporters stuurde. De bestuurders stelden zich te storen aan de negativiteit die rond de club heerst. In de brief werd onder meer in detail ingegaan op de financiën van de club, het technische beleid, de jeugdopleiding en de aansturing van de club. Reden voor een negatieve sfeer was er vrijdagavond niet. Met tien man kwam Eindhoven op een 0-1 voorsprong. Invaller Elisha Sam scoorde na verdedigende fouten. Het was overigens  Siebe Van der Heyden die vijf minuten eerder met twee gele kaarten kon gaan douchen.