Vleeshandelaar Willy Selten krijgt 20 maanden cel in hoger beroep na fraude met paardenvlees

15 maart 2019 om 09:44
nl
Vleeshandelaar Willy Selten uit Oss is in hoger beroep veroordeeld tot twintig maanden cel vanwege fraude met paardenvlees. In zijn internationale vleesgroothandel mengde hij goedkoop paardenvlees met duur rundvlees. Hij verkocht dit als puur rundvlees.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Tegen Selten was vier jaar cel geëist vanwege valsheid in geschrifte. Hij krijgt minder straf, omdat er minder feiten bewezen zijn verklaard en omdat het proces veel te lang duurde. De rechter legde hem eerder nog 2,5 jaar cel op.

Fout in administratie
De vleesgroothandel van Selten werd onderzocht nadat in Ierland en het Verenigd Koninkrijk paardenvlees was ontdekt in rundvleeshamburgers. In februari 2013 werden er monsters genomen van producten die waren verkocht als rundvlees. In ruim twintig procent daarvan bleek ook paardenvlees te zitten.

Volgens de rechter is door de vleesgroothandel van Selten in 2011 en 2012 zo'n 336.000 kilo paardenvlees ingekocht en vermengd met rundvlees. De Ossenaar heeft altijd betoogd dat er geen opzet in het spel was en dat er sprake was van een fout in de administratie.

De fraude kwam naar buiten in 2013, tijdens het hoogtepunt van een Europees paardenvleesschandaal. Seltens bedrijf ging vervolgens op de fles. De Ossenaar heeft een miljoenenschuld en moest zijn huis gedwongen verkopen. Dit woog de rechter mee bij het bepalen van de straf, net zoals het feit dat hij vorig jaar werd overvallen in zijn huis.

Hamburgers en soepballen
Het paardenvlees dat Selten verkocht, kwam terecht in onder meer hamburgers en soepballen. "Daardoor heeft hij niet alleen bedrijven misleid, maar ook consumenten", benadrukt de rechter. "Een consument moet ervan kunnen uitgaan dat hij krijgt wat hij koopt." Bovendien stelt het gerechtshof dat door Seltens fraude de herkomst van het vlees niet te traceren is. Als besmet of anderszins onveilig vlees niet getraceerd kan worden om uit de handel te worden genomen, kan dit de volksgezondheid in gevaar brengen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.