Alleen groot wonder kan degradatie NAC voorkomen na opnieuw een nederlaag

16 maart 2019 om 19:30
NAC weet nog steeds niet wat winnen is in 2019. De Bredase hekkensluiter ging zaterdagavond onderuit tegen FC Utrecht (0-4) en zag concurrent De Graafschap winnen waardoor het gat maar liefst acht punten is geworden met nog evenzoveel wedstrijden te gaan. Degradatie kan nu alleen nog voorkomen worden door een wonder.
Profielfoto van Job Willemse
Job Willemse

Na de vierde Utrechtse treffer vond een aantal supporters van NAC het welletjes. Zij vertrokken nadat FC Utrecht-spits Christopher Bahebeck geheel vrijstaand de vierde treffer kon binnentikken. Kort daarvoor hadden de bezoekers via Willem Janssen de score al uitgebreid naar een comfortabele 0-3 voorsprong. De derde en vierde tegengoal was ook reden voor het publiek om hun onvrede kenbaar te maken. Er klonk meermaals de bekende leus ‘schaam je kapot’ vanaf de tribunes.

NAC was opnieuw matig tot zwak. De ploeg van Mitchell van der Gaag wacht al negen wedstrijden (!) op een overwinning. Zaterdagavond moest een aanzet zijn tot een eindsprint, die de ploeg op z’n minst de play-offs om nacompetitie moest opleveren, maar het liep helemaal anders.

Niet alleen verloor NAC zelf met duidelijke cijfers (0-4), ook directe concurrent De Graafschap deed een duit in het zakje. De Superboeren wonnen verrassend genoeg met 0-3 op bezoek bij SC Heerenveen en daarmee werd de achterstand van NAC vergroot naar acht punten met nog acht wedstrijden te spelen.

De ploeg van Mitchell van der Gaag heeft meer dan een wonder nodig om in die resterende wedstrijden de laatste plaats nog te verlaten.

Te weinig gecreëerd
De allereerste minuten in Breda gaven de burger wellicht nog wat moed, maar dat was maar van korte duur. Ook vanavond maakte NAC het niet waar en creëerde de Bredase ploeg veel te weinig. Er waren een aantal kansjes te zien voor onder meer Mitchell te Vrede en Menno Koch, maar dichterbij dan dat kwam NAC niet.

Ook Utrecht speelde niet hoogstaand, maar kwam voor rust nog wel op een comfortabele 0-2 voorsprong.

Penalty voor rust
Allereerst kopte spits Bahebeck na 34 minuten de eerste Utrecht-goal binnen. NAC-verdediger Dorian Dervite was de Fransman helemaal kwijt, waardoor hij de hekkensluiter op achterstand kopte. Nog voor rust kreeg Utrecht nog een penalty. Alhoewel het de vraag was of die terecht was, mocht Simon Gustafson toch achter de bal gaan staan en hij faalde niet: 0-2. Na rust liepen de Domstedelingen dus nog uit naar een gemakkelijke 0-4 overwinning.

Bij NAC moet alles de komende acht wedstrijden meezitten wil de ploeg niet afdalen naar de Keuken Kampioen Divisie. De hekkensluiter komt in die resterende wedstrijden nog een aantal laagvliegers tegen, waaronder FC Emmen en Fortuna Sittard. De eredivisie ligt volgend weekend stil vanwege interlandvoetbal. NAC gaat dus met een verschrikkelijk gevoel die break in. Na de interlandbreak speelt de ploeg van Van der Gaag thuis tegen VVV-Venlo.