Video

'Stemmen nondeju!', provincie zet in op hogere opkomst bij verkiezingen

19 maart 2019 om 13:19
nl
Om de kiezers aan te sporen te stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen heeft de provincie een blikje Bekende Brabanders opengetrokken en wordt de stemwijzer ingezet. Was bij de vorige keer de opkomst nog geen 44 procent, nu wordt er gehoopt dat minstens 50 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitbrengen.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

Dus zegt acteur Frank Lammers dat je met jouw stem kan zorgen dat Brabant een nog mooiere provincie wordt en laat cabaretier Steven Brunswijk weten 'dat er verrekte veel te kiezen is' in Brabant. De tekst van Snollebollekes laat aan duidelijkheid helemáál niets te wensen over. "Stemmen, nondeju!"

Bregje Lankveld is namens de provincie Noord-Brabant projectleider van de komende verkiezingen. Al een jaar is zij bezig met de voorbereidingen. Daar hoort ook bij om te zorgen dat zoveel mogelijk Brabanders naar de stembus gaan.

Campagne
"Als provincie hebben we een opkomstbevorderende campagne gevoerd om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te lokken. Daarin laten we zien dat er een keuze te maken valt op verschillende soorten vraagstukken. We hebben daar ook een paar Bekende Brabanders voor ingezet en die helpen ons om mensen op te roepen om naar de stembus te gaan."

Stemwijzer
Behalve mensen inspireren om te gaan kiezen, hebben de provincies ook weer een stemwijzer ingezet. Op basis van diverse vragen en stellingen kan zo bekeken worden welke partij wat betreft het programma het dichtst bij je staat.

"Van de stemwijzer wordt enorm veel gebruik gemaakt en naarmate de verkiezingen dichterbij komen, merken we dat de aantallen daarvan nog enorm toenemen. Het is ook een prima middel als je het niet helemaal weet en om op basis van de uitslag een keuze te maken en je verder te verdiepen."

55 Statenleden te kiezen
Zestien partijen doen woensdag mee aan de verkiezingen in Brabant, waarbij 55 Statenleden gekozen worden. Nu zijn er nog elf partijen vertegenwoordigd in het provinciehuis in Den Bosch. De meeste stembureau's zijn woensdag open van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Wil je weten waar jouw stem over gaat op 20 maart? In deze video leggen we je het in sneltreinvaart uit:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.