Zweeds goudhaantje Isak schiet Willem II naar zege op Fortuna met unieke penalty-hattrick

30 maart 2019 om 18:25
Willem II heeft zaterdagavond dankzij een historische hattrick van Alexander Isak op eigen veld met 3-2 gewonnen van Fortuna Sittard. De Zweedse spits benutte binnen negentig minuten drie strafschoppen, een unicum in de Eredivisie-historie.
Profielfoto van Ramon Min
Ramon Min

Na een saai begin brandde de wedstrijd na een half uur los. Fortuna opende de score via Andrija Novakovich, die optimaal profiteerde van een blunder van de debuterende Willem II-doelman Michael Woud: hij verwerkte de bal onvoldoende na een vrije trap van Lazaros Lamprou.

Fortuna met tien man verder
Willem II kwam nog vóór rust langzij via Alexander Isak, die een strafschop benutte. Aan de penalty ging een overtreding van Andrija Balic op Renato Tapia vooraf. Balic moest dat vergrijp bekopen met een rode kaart. Die werd door scheidsrechter Richard Martens eerst per abuis aan José Rodriguez gegeven.

Na rust kwamen de tien man van Fortuna toch weer op voorsprong: de defensie van Willem II kreeg de bal niet goed weg uit de eigen zestien waarna Branislav Ninaj genadeloos toesloeg, 1-2.

Record voor Isak
Drie minuten na de 1-2 bogen de Tilburgers die achterstand met twee snelle goals om in een voorsprong, en beide keren gebeurde dat uit een strafschop. Het was Willem II'er Marious Vrousai die tussen minuut 58 en 61 twee keer werd neergehaald in het zestienmetergebied. Isak legde twee keer aan en schoot twee keer raak. Daarmee schreef hij historie: hij werd de eerste speler die in één Eredivisiewedstrijd drie strafschoppen benutte.

Drie keer 3-2
De voorsprong van de Tilburgers kwam niet echt meer in gevaar, al slaagden de Tilburgers er ook niet in het duel rustig uit te spelen tegen de tien van Fortuna. Willem II klimt door de zege naar de achtste plaats op de ranglijst. De ploeg van trainer Adrie Koster won zijn laatste drie competitieduels, en telkens gebeurde dat met de doelcijfers 3-2.

Haperende VAR
Tijdens de eerste helft lukte het scheidsrechter Richard Martens niet de VAR te raadplegen. De oorzaak: technische problemen met de verbinding naar Zeist. Zodoende kon de arbiter enkele belangrijke momenten - zoals de oorzaak van de eerste strafschop en de rode kaart van Balic - niet laten checken. In de tweede helft waren de problemen met de VAR verholpen.