Justitie spekt kas met 132.000 euro aan boetes voor bellende bestuurders

5 april 2019 om 18:17
nl
Maar liefst 550 bestuurders zijn afgelopen week door de politie beboet omdat ze hun smartphone gebruikten tijdens het rijden. De politie controleerde vijf dagen lang vanuit een touringcar automobilisten op smartphonegebruik. En dat was blijkbaar nodig: in totaal hebben agenten voor 132.000 euro aan boetes uitgedeeld.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

De politie is de proef gestart omdat smartphonegebruik in de auto erg gevaarlijk is en tot een van de grootste ergernissen in het verkeer behoort. Het aantal verkeersdoden en ongelukken in het verkeer door smartphonegebruik nam de afgelopen jaren flink toe.

Touringcar
De politie besloot de proef uit te voeren in een touringcar. Daarin zit je namelijk hoog en kun je goed bij andere auto’s naar binnen kijken. Bovendien kunnen op die manier ook vrachtwagenchauffeurs worden gecontroleerd.

De bus werd gevolgd door twaalf onopvallende volgauto’s en twee motoren, zodat de overtreders zo snel mogelijk aan de kant konden worden gezet. In totaal waren zo’n 35 politieagenten betrokken bij de controle.

Volgende week West-Brabant aan de beurt
De touringcar rijdt verspreid over de controleweken door heel Brabant en Zeeland. Vrijdag was de laatste dag dat de touringcar rondreed in Oost-Brabant. Ook deze vijfde dag werden ruim honderd bestuurders beboet. Volgende week ligt de focus op West-Brabant en Zeeland.

Alleen al in Oost-Brabant deelde de politie in vijf dagen voor 132.000 euro aan boetes uit voor smartphonegebruik tijdens het rijden. De boete voor smartphonegebruik in de auto kost 240 euro. Als de politie volgende week in West-Brabant evenveel bestuurders beboet, staat het bedrag in totaal al op 264.000 euro.

Hardleers
Provinciebestuurder Christophe van der Maat is bezorgd over het aantal weggebruikers dat afgelopen week is betrapt: “Wij kunnen als overheden nog zo stevig investeren in veilige infrastructuur, gedragscampagnes en verkeerseducatie. Maar deze resultaten maken duidelijk dat mensen hardleers zijn en het blijkbaar toch noodzakelijk is dat de politie controleert.”

De politie wil met de controle ook bewustwording creëren bij de weggebruikers. Daarom kregen de bestuurders niet alleen een boete maar ook uitleg over het gevaar voor de gebruikers en andere weggebruikers.

Ook boetes voor andere overtredingen
Tijdens de controledagen richtte de politie zich voornamelijk op smartphonegebruik maar ook op andere verkeersovertredingen. Zo hebben ze ook boetes uitgedeeld voor snelheidsovertredingen, inhaalovertredingen, het niet tonen van het rijbewijs en onnodig links rijden.

Daarnaast werd een rijbewijs in beslag genomen omdat iemand onvoldoende rijvaardigheid toonde, hield de politie twee personen aan voor een eerdere veroordeling en bleken twee auto’s niet te zijn verzekerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.