Een slechte generale voor Willem II, Tilburgers verliezen met 1-4 van Ajax

6 april 2019 om 18:01
Een slechte generale belooft een goede première. Aan dat gezegde moet Willem II zich maar vasthouden met het oog op de bekerfinale tegen Ajax op 5 mei in de Kuip. Bij de repetitie in eigen stadion, konden de Tilburgers geen vuist maken. Bij Willem II schitterde eigenlijk alleen topscorer Alexander Isak.
Profielfoto van Malini Witlox

Trainer Adrie Koster hoopte dat zijn spelers veel hadden geleerd tijdens de wedstrijd. "Daar kunnen we dan in de bekerfinale van profiteren", doelde hij na afloop op de bekerfinale.

"Ajax had de zaken prima voor elkaar. Je hoopt dat ze iets minder scherp zijn met de wedstrijd tegen Juventus in aantocht. Maar ze hebben niets aan het toeval overgelaten," zei Koster. "Zo'n wedstrijd tegen Ajax is voor iedereen een graadmeter, dan leer je waar je staat."

De eerste tien minuten gebeurde er weinig in Tilburg. De beste kansen waren voor Willem II. Topscorer Isak mocht het strafschopgebied inlopen en schoot hard op doel, waarbij Onana nipt kon redden. In de rebound kon de Griek Mario Vrousai de bal binnentikken, maar ook hij stuitte op de keeper.

Donny van de Beek scoorde na een kwartier voor Ajax na een goede combinatie in het strafschopgebied. Vanaf de penaltystip maakte Alexander Isak tien minuten later echter de gelijkmaker.

Hij stuurde keeper Onana het bos in, nadat Daley Blind een penalty veroorzaakte. De Amsterdammer haalde Vrousai neer en werd terecht bestraft. Freek Heerkens werkte de bal na veertig minuten spelen op een ongelukkige manier in het eigen doel, toen hij met zijn rug naar de goal stond.

Tekst gaat door onder de tweet

Ook in het verloop van de eerste helft had Willem II mogelijkheden. Isak schoot net over van een meter of twintig afstand. Ajax, dat al meer dan duizend dagen geen koploper meer is (bij een gelijk aantal gespeelde duels ten opzichte van PSV), had kansen via Ziyech en Blind. Bij beide pogingen mochten de Tilburgse fans keeper Wellenreuther danken voor zijn kordate optreden. Langzaam kreeg Ajax de overhand op het veld.

Bal op de lat
In de tweede helft had Ajax de eerste tien minuten het meeste balbezit. Het leidde tot een goal van Veltman (1-3). Kort daarna had Ziyech de 1-4 op zijn slof, maar de lat redde Willem II. De Tilburgers kregen daarna een goede kans via een voorzet van Palacios, er was echter niemand die een voet tegen de bal kon krijgen. Na 69 minuten spelen wisten de Willem II-fans dat het over was: 1-4 via Ziyech die vanaf de 16-meterlijn hard inschoot.

Opmerkelijk was dat diezelfde Ziyech het nodig vond om bij een 1-4 stand uitgebreid bij de scheidsrechter te gaan klagen, nadat hij een bal tegen een arm van een Willem II-speler schoot. Zowel Danny Makkelie als de VAR wilden er echter -terecht- niet aan.

Vader en opa
Trainer Adrie Koster bracht Dankerlui in ruil voor Vrousai om het tij te keren, maar dat maakte qua spelbeeld weinig uit. Na 82 minuten haalde Ajax de bij Willem II opgeleide Frenkie de Jong van het veld, onder toeziend oog van vader en opa De Jong. Bij Willem II werd Isak vervangen door Coulibaly.

Tekst gaat verder onder de tweet

Historie
De historie wees uit dat het kon: winnen van de topclub. Exact tien seizoenen geleden werd het bijvoorbeeld 2-1 in Tilburg door een goal van Akgün.

De Tilburgers hadden vooraf dan ook waarschijnlijk op beter gehoopt dan een 1-4 nederlaag. Sinds de Zweed Isak naar Nederland verhuisde, scoort hij erop los. Ook nu liet hij bij verschillende acties zijn klasse zien. De vraag is of Willem II hem ook volgend seizoen nog kan huren of dat Borussia Dortmund hem terughaalt. De acties van Isak gaven echter wel hoop voor het duel op 5 mei in de Kuip.