Video

Nelly zocht de rust op, maar het bospaadje bij haar huis wordt straks een drukke doorgaande weg

6 mei 2019 om 13:15
nl
Twee jaar geleden kocht Nelly Theunissen haar huisje aan de Jagersboschlaan in Vught. Haar achtertuin grenst aan een fiets- en wandelpad en een stukje bos vol flierefluitende vogeltjes. "Dit zijn seniorenwoningen. Wij dachten hier rustig oud te kunnen worden." Maar die droom lijkt nu een nachtmerrie te worden. Pal achter de tuin van Nelly wil de gemeente een weg aanleggen.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De Jagersboschlaan ligt op een steenworp afstand van de drukke N65, de provinciale weg tussen Den Bosch en Tilburg. Die N65 wordt flink aangepakt. Kruispunten gaan verdwijnen om de weg veiliger te maken. Een miljoenenproject waar iedereen blij mee is, ook de bewoners van de Jagersboschlaan. "Natuurlijk snappen wij het algemeen belang wel", zegt bewoner Peter Collard.

Van bospaadje naar ontsluitingsweg
Bewoners uit de buurt kunnen door de verdwijnende kruispunten straks niet meer zomaar de N65 op draaien en dus moeten ze een andere weg zoeken. De gemeente heeft haar oog laten vallen op de Jagersboschlaan en wil daar een fietsstraat van maken, waar auto's ook gebruik van kunnen maken.

De bewoners van de 14 huizen zijn bang dat hun idyllische bosweg gewoon een ontsluitingsweg gaat worden. "Ik denk dat een deel van Vught-West door de straat gaat rijden. Dan wordt het echt druk", zegt Peter Collard. "Nu komen er hoogstens vijf auto's langs, straks zijn dat er duizend."

'Geen privacy meer'
Nelly zit dan met haar tuintje tegen de weg aan. "Terwijl het hier zo rustig is, we hadden net een mooi zithoekje gemaakt. De automobilisten kunnen straks zo'n beetje zien wat we op tafel hebben staan en wat voor koffie we drinken. We hebben geen privacy meer."

Overal in de buurt hangen inmiddels de spandoeken en de protestborden. De lokale SP is een petitie gestart. Volgens Nelly zijn er ruim 500 handtekeningen binnen. 'Wij willen die ventweg' staat er op de protestborden te lezen. Nelly heeft er inmiddels vier aan haar schuurtje hangen.

Gang naar de rechter
De bewoners voelen zich in de kou gezet door de gemeente. "De gemeente wil niet eens een onderzoek doen naar alternatieven, terwijl die er in onze ogen echt wel zijn", zegt Nelly, die een gang naar de rechter niet schuwt. "Zo'n stukje ga je niet opgeven."

"De provincie wil graag een fietssnelweg langs de N65", zegt Peter Collard. "Wij dachten aan een aanpassing van die fietssnelweg zodat er ook auto's kunnen rijden. De provincie heeft gezegd dat het niet onmogelijk is, maar de gemeente gaat er niet op in."

'Uitgebreid geïnformeerd'
De gemeente laat weten bewoners uitgebreid te hebben geïnformeerd over het hoe en waarom van deze keuze waarbij ook beargumenteerd is ingegaan op (het afwijzen) van de alternatieven. Dat gebeurde onder andere in de vorm van bewonersbrief, die feitelijk het volledige wegings- en besluitvormingsproces beschrijft, aldus gemeente.


"Na de verspreiding van de brief is besloten om de snelfietsroute, die de provincie (als bijbestelling) in het project heeft ingebracht, nog verder te optimaliseren", legt een woordvoerder uit. "De optimalisatie betreft de aanleg van een fietstunnel onder de Vijverbosweg waardoor het daar kruisend verkeer wordt vermeden. Hierdoor wordt een nog veiligere snelle fietsroute gerealiseerd, waarop menging van auto en fiets bij voorkeur wordt voorkomen. De snelfietsroute en de fietstunnel ter hoogte van de Vijverbosweg vormen een extra argument om de ventweg daar niet aan te sluiten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.