Jessica vindt de opbouw van de Tilburgse kermis leuker dan de kermis zelf: 'Een attractie op zich'

17 juli 2019 om 20:30
nl
Nog twee nachtjes slapen en dan begint in Tilburg weer de grootste kermis van de Benelux. Maar voor de echte liefhebber is het al begonnen, want voor hen is het opbouwen van de kermis een attractie op zich: "En het gekke is: op de kermis zelf kom ik nauwelijks."
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

"Blijf je hier de hele dag zitten?", roept een medewerker van de achtbaan naar Natasja van Baardwijk.. Ze knikt. Voor haar is er niks mooiers dan de opbouw van de Tilburgse kermis: "Het is dat ik vanochtend nog moest werken. Maar normaal gesproken, als ik echt vakantie heb, dan zit ik hier van acht uur 's morgens totdat ze 's avonds stoppen met opbouwen. Je bent Tilburgse en dan hoort dit er echt bij."

 

Vrije wereld
Bij Henrie Verwijmeren komen herinneringen naar boven: "Ik heb vroeger altijd op de kermis gestaan, in de jaren zestig. Zeker met het opbouwen en afbreken komen de herinneringen weer terug. Ik heb het vijf jaar gedaan. Een vrije wereld is het."

Ook Henrie komt uit Tilburg. Maar veel bezoekers komen ook van verder. Zoals Antoon Cosijn uit Breda. "Daar is het ook een mooie kermis, maar een stuk kleiner natuurlijk. Ook Antoon voelt zich aangetrokken door de techniek van de kermis: "Als hij eenmaal draait, kom ik ook nog een keer kijken. Maar dit vind ik spectaculair."

Bouwpaleis
Niels uit Amersfoort kom je bij het opbouwen regelmatig tegen. Hij maakt foto's voor een kermisvakblad: "Maar ook voor mezelf, als hobby", geeft hij toe. Niels reist zo'n honderd kermissen per jaar af, in Nederland en Duitsland. Hij maakt reportages van de opbouw. "Er zit zo veel werk in. Mensen denken dat het een makkelijk bouwpakketje is. Maar je ziet hier dat het echt wel een bouwpaleis is."

Vrijdagavond om half zeven is de officiële opening van de Tilburgse kermis.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!