25 kuub batterijen en accu's vliegt in brand bij Re-Teck in Breda, giftige rook vrijgekomen

26 juli 2019 om 13:10
nl
Het personeel van Re-Teck en aangrenzende bedrijven in Breda kan weer aan de slag. Hun werkzaamheden hebben de hele vrijdagochtend stilgelegen, nadat een partij van 25 kuub batterijen en accu's in brand was gevlogen. Daarbij kwam giftige rook vrij.
Geschreven door

Het spul heeft vermoedelijk door broei vlamgevat. De accu's en batterijen lagen opgeslagen bij Re-Teck, aan de Grenssteen. Dit bedrijf zamelt hoogwaardige elektronische apparatuur in, waaronder accu's en batterijen van tablets en telefoons.

Bij de brand kwam giftige rook vrij, omdat er in de batterijen lithium zit. De politie heeft om die reden direct de omgeving afgezet en ervoor gezorgd dat niemand in de rook kon komen, zo meldt de brandweer.

Geïsoleerd
De brand werd rond drie uur ontdekt op het buitenterrein van Re-Teck. De brandende partij lag geïsoleerd, waardoor gebouwen en andere opgeslagen spullen geen schade hebben opgelopen.

Om te voorkomen dat de batterijen en accu's opnieuw vlamvatten, liet de brandweer ze onderdompelen in een met water gevulde container. Hierbij kon opnieuw giftige rook vrijkomen. Het onderdompelen begon rond acht uur en zou aanvankelijk een klein uur gaan duren. Later op de ochtend meldde een woordvoerster van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant echter dat de klus langer zou duren.

Gebied vrijgegeven
Uiteindelijk was al het spul rond halftwaalf geblust en overgeladen in twee containers. Het karwei kostte meer tijd dan verwacht, omdat het materiaal steeds opnieuw vlam vatte. Vervolgens moet de brandweer het met schuim afblussen. Inmiddels is het gebied vrijgegeven en kunnen de bedrijven weer aan de slag. De containers kunnen op zijn vroegst maandag worden afgevoerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!