Video

Bekladder van oorlogsgraven zwijgt in eerste verhoren, man is een bekende van de politie

14 september 2019 om 19:06
nl
Wat bezielde de man die oorlogsgraven en monumenten bekladde in Mierlo? De politie heeft nog geen idee, omdat de verdachte tot nu toe zijn mond houdt. Het gaat om een bekende van de politie.
Profielfoto van Lody Trepels
Geschreven door

De 36-jarige man uit Mierlo werd zaterdagochtend in alle vroegte van z’n bed gelicht. Hij is door de politie verhoord, maar dat heeft niks opgeleverd. “Hij zwijgt volledig”, zo meldt een woordvoerder aan Omroep Brabant. De man kwam al eerder met de politie in aanraking.

Enorm hakenkruis
Vrijdagochtend werd ontdekt dat graven en monumenten op het Mierlo War Cemetery waren beklad. Er stond met grote zwarte letters onder meer 'MH 17 lie' geschreven. Op de kapel was een enorm hakenkruis gekalkt en ook de witte grafzerken waren door de bekladder onder handen genomen.

Later vrijdag werd duidelijk dat er ook op andere plekken in Mierlo en in Helmond bekladdingen waren. De politie denkt aan dezelfde dader.

In deze video vertelt de politie meer over de opgepakte verdachte.



LEES OOK: Dader die oorlogsbegraafplaats Mierlo bekladde, sloeg op nog meer plekken toe

Veel verontwaardiging
De bekladdingen komen in een periode dat uitgebreid stil wordt gestaan bij de bevrijding van Brabant in 1944, 75 jaar geleden. De actie leidt dan ook tot veel verontwaardiging. Zaterdag kwamen veel mensen naar de begraafplaats aan de Geldropseweg om de schade met eigen ogen te bekijken.

Bekijk de video en lees verder:


Ook wordt er veel hulp aangeboden bij het schoonmaken. Dat is een moeilijke klus. Er wordt geprobeerd om de grafzerken eerst voorzichtig te schuren en daarna te zandstralen. Als dat niet werkt, moeten zwaardere middelen worden ingezet, maar de kans is groot dat de graven hierbij schade oplopen.

De grote schoonmaak moet dinsdag klaar zijn. Dan is er een grote herdenking op de begraafplaats.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.