Video

Bekladde graven op oorlogsbegraafplaats in Mierlo op tijd schoon voor herdenking op dinsdag

15 september 2019 om 20:09
nl
De bekladde graven bij de militaire begraafplaats in Mierlo zijn op tijd schoon voor de herdenking van de bevrijding van Mierlo komende dinsdag. Dat meldt de gemeente. Veel mensen waren bang dat de bekladdingen tijdens de herdenking nog te zien zouden zijn.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Medewerkers van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), de eigenaar van de begraafplaats, zijn zaterdag de hele dag bezig geweest met het verwijderen van de teksten. Ze schuurden de graven licht op en haalden daarna de resten verf er af door de grafstenen te zandstralen. “Deze methode werkt”, laat een gemeentewoordvoerder weten. De helft van alle bekladdingen is zaterdag al verwijderd. De andere helft gebeurt maandag.

Hakenkruis
Donderdagnacht werd de graven, muren en de kapel van de oorlogsbegraafplaats aan de Geldropseweg in Mierlo beklad. Er stond een enorm hakenkruis op de binnenmuur van de kapel. Ook de witte grafzerken op het Britse ereveld met 665 oorlogsgraven waren besmeurd. Zo stond er onder meer 'MH17 lie' op de graven gekalkt.

De politie heeft zaterdagochtend rond kwart voor zeven een 36-jarige man uit Mierlo aangehouden. Hij wordt ervan verdacht onder meer de graven en monumenten op het Mierlo War Cemetery te hebben beklad.

Op de begraafplaats in Mierlo liggen veel militairen die in Oost-Brabant sneuvelden vanaf 17 september 1944 bij operatie Market Garden. De vele doden die vielen bij dat geallieerde offensief worden de komende tijd herdacht en geëerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.