Cocaïnewasserij gevonden over de grens bij Reusel

26 maart 2021 om 14:34 • Aangepast 29 maart 2021 om 09:28
nl
Net over de grens bij Reusel is de eerste cocaïnewasserij in België ooit ontdekt. De illegale drugsfabriek kwam in beeld na de arrestatie van een man in Breda. De wasserij werd gevonden in een loods op een industrieterrein aan de Huiskens in Arendonk.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Speciale eenheden van de Belgische politie vielen vrijdagmorgenvroeg binnen in het lab. Bij de loods en in Breda zijn elf mensen opgepakt. Over hun nationaliteit is niets bekend gemaakt. Maar tot nu toe zijn bij alle cokelabs altijd Colombianen betrokken.

Karton en spijkerbroeken
In het lab werd cocaïne uit goederen gehaald met een speciaal kookproces. Details geeft de Belgische politie niet. Dat kan gaan om karton maar ook kleding waarin de drugs zijn opgelost. Ook werd in de wasserij de coke in blokken geperst voor verdere distributie. 51 kilo drugs is in beslag genomen, volgens het parket in Antwerpen.

In Nederland zijn cokewasserijen al jaren een bekend verschijnsel. De bekendste in Brabant zaten verstopt in loodsen in Lepelstraat en St. Willebrord. In die labs waren Colombianen aan het werk. Ze waren speciaal hierheen gekomen om de gesmokkelde drugs terug te winnen en klaar te maken voor transport en verkoop.

Rechtszaken
Er lopen intussen veel rechtszaken in ons land naar de misdaadorganisaties die er achter zitten. Experts denken dat er tientallen teams van Colombiaanse cokeboeren aan het werk zijn in drugslabs.

In de jongste zaak wordt internationaal samen gewerkt door de gerechtelijke politie van Antwerpen, de federale politie en de Nederlandse politie. De onderzoeksrechter in Turnhout coördineert het onderzoek.

Wachten op privacy instellingen...
Interieur van het lab (Foto: parket Antwerpen)
Interieur van het lab (Foto: parket Antwerpen)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.