RKC gooit eigen glazen in met nederlaag tegen AZ

1 mei 2021 om 21:52 • Aangepast 2 mei 2021 om 19:42
RKC Waalwijk wist zaterdagavond een uur lang AZ goed weerstand te bieden, maar na 90 minuten stond de formatie van trainer Fred Grim toch weer met lege handen. Mede door een individuele fout en een rode kaart verloren de Waalwijkers met 1-3 van AZ. Wat viel er op in het Mandemakers Stadion?
Profielfoto van Yannick Wezenbeek

1. Nieuwe vleugels
Voor Fred Grim was de nederlaag vorige week tegen concurrent Willem II aanleiding om het over een andere boeg te gooien. De slachtoffers vielen op de vleugels. Aanvallers Ola John en Lennerd Daneels, vorige week nog basisspelers, werden vervangen door Cyril Ngonge en Sylla Sow. Verder werd ook Saïd Bakari gepasseerd, voor Jurriën Gaari.

De wisselingen waren niet geheel onverwacht. Vooral John en Daneels waren al een aantal weken onzichtbaar en wisten het elftal geen extra elan te geven. Sow en Ngonge deden dat wel tijdens hun invalbeurten. Zo scoorde Sow een maand geleden nog als invaller tegen FC Groningen.

Het opvallende aan de wisselingen was dat Thijs Oosting vanaf de linkerflank ging spelen en Sow vanuit de spitspositie opereerde.

Cyril Ngonge was blij dat hij weer in de basis mocht beginnen. Al had de vleugelaanvaller het al wel eerder verwacht:

2. Uitgerekend Oosting
Voor Oosting was de ontmoeting met AZ een bijzondere. De aanvaller wordt door RKC gehuurd van de club uit Alkmaar. In het shirt van RKC wist Oosting tot nu toe twee keer te scoren. Zaterdagavond werd daar een derde doelpunt aan toegevoegd.

Uitgerekend Oosting deed zijn 'werkgever' dus na een kwartier pijn. De spits kreeg een geweldige pass van Richard van der Venne die de bal door de benen van zijn tegenstander speelde. Oog in oog met AZ-doelman Marco Bizot bleef Oosting rustig en zette hij RKC op een verrassende voorsprong.

Thijs Oosting sprak over een 'bijzondere goal', de huurling heeft het naar zijn zin in Waalwijk, maar of zijn verhuurperiode ook een vervolg krijgt bij RKC laat de aanvaller in het midden:

4. Individuele fout en rode kaart leidt nederlaag in
De voorsprong voor de Waalwijkers was niet onverdiend te noemen. RKC wist AZ goed weerstand te bieden en creëerde voldoende kansen. Pas in de tweede helft nam de uitploeg het heft in handen en werd RKC teruggedrongen op eigen helft. Ondanks de 1-1 voor de pauze bleef RKC tot een kwartier na rust prima op de been. In het laatste half uur ging RKC toch onderuit en werd een vierde nederlaag op rij een feit. Uiteraard geen schande tegen een topploeg als AZ. De manier waarop zal voor meer pijn hebben gezorgd bij Fred Grim en zijn elftal.

Na ruim een uur spelen ging het, bij een 1-1 stand, in de opbouw helemaal fout. Een slechte combinatie tussen Melle Meulensteen en Anas Tahiri zorgde ervoor dat AZ-spits Myron Boadu vrij naar het doel van RKC kon. De aanvaller faalde niet en schoot de bal langs RKC-keeper Kostas Lamprou.

Het bleef niet bij deze individuele fout, want nog geen tien minuten later was het Sow die in duel met zijn tegenstander natrapte. Scheidsrechter Dennis Higler twijfelde geen moment en stuurde de aanvaller met een rode kaart van het veld. Een lompe actie van de RKC-speler die hiermee de nederlaag eigenlijk onafwendbaar maakte.

Want na de rode kaart wist RKC niet meer tot aanvallen te komen. Het was Calvin Stengs die tien minuten voor tijd de wedstrijd besliste door de 1-3 op het scorebord te zetten.