PSV lijdt voor het eerst in 10 jaar verlies door coronapandemie

18 oktober 2021 om 11:17 • Aangepast 21 oktober 2021 om 08:20
nl
PSV heeft vorig jaar 23,2 miljoen verlies geleden. Het is voor het eerst in tien jaar dat de club uit Eindhoven verlies boekt. Vooral de coronapandemie heeft flinke invloed op het negatieve resultaat.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

De getroffen maatregelen vanwege de pandemie hebben financieel een enorme impact gehad. De omzet viel 25 miljoen euro lager uit dan in een regulier seizoen. Dit komt omdat er door corona vrijwel het hele seizoen niets te doen was in het Philips Stadion. Geen evenementen, geen concerten en wedstrijden zonder publiek.

Transfers
De uitbraak van de pandemie had ook veel invloed op de transfermarkt en de inkomsten voor PSV. Het netto-resultaat was 21 miljoen euro negatief. In de plannen van PSV was een grote transfer opgenomen in het boekjaar 2020-2021.

De verkopen van Sam Lammers, Jeroen Zoet en Jorrit Hendrix waren echter onvoldoende om het gewenste resultaat te realiseren.

De transfers van Donyell Malen, Denzel Dumfries, Pablo Rosario, Mohamed Ihattaren en Joël Piroe zijn allemaal na sluiting van het boekjaar gerealiseerd en worden hierdoor pas meegenomen in het boekjaar 2021-2022. Als deze transfers wel mee waren genomen had PSV een positief resultaat van twee miljoen gehad.

Eigen vermogen gehalveerd
Binnen het basis budget wordt er door PSV al een zeven miljoen verlies geleden. Door de corona impact kwam hier 21 miljoen euro bovenop. De transferbalans van PSV was in het boekjaar -21 miljoen euro.

Deze verliezen werden gecompenseerd door kostenbesparingen (seizoenkaarthouders die afzagen van compensatie), NOW regelingen, rentes en vennootschapsbelasting. Het negatieve resultaat zorgt ervoor dat het eigen vermogen van de club meer dan gehalveerd is. In het vorige boekjaar was dit nog 40 miljoen. Nu zeventien miljoen.

Corona impact
De corona impact is vooral terug te zien in de wedstrijden die zijn gespeeld zonder publiek. Hierdoor is PSV 24 miljoen euro aan omzet misgelopen. Doordat het stadion gesloten is liep de club twee miljoen mis. Denk hierbij aan de sluiting van de fanstore en de parkeeromzet. Ook het niet kunnen houden van de evenementen scheelt twee miljoen aan omzet.

Natuurlijk worden deze bedragen ook voor een klein deel gecompenseerd door minder kosten rondom wedstrijddagen. Bijvoorbeeld op het gebied van schoonmaak en beveiliging werden juist minder kosten gemaakt.

Verwachting
PSV verwacht na het lopende seizoen opnieuw een negatief resultaat over de 'gewone' zaken in het stadion. Dit komt door de nog steeds aanwezige impact van de pandemie. Door de transfers van Malen, Dumfries en de drie anderen is wel de verwachting dat er aan het eind van de rekening winst wordt gemaakt.

Daarnaast hoopt PSV voor het einde van het jaar een nieuw partnerfonds aan te kondigen. Na een eerdere kapitaalinjectie wordt nu wederom minimaal 30 miljoen euro verwacht vanuit diverse investeerders.

LEES OOK: PSV krijgt kapitaalinjectie van vijftig miljoen euro

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!