Speciaal theater in Best gebouwd voor musical over leven Beatrix

1 mei om 06:30 • Aangepast vrijdag om 02:06
nl
Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Speciaal voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in het eventcentre van Aquabest in Best. Daar is plaats voor achthonderd tot duizend mensen. "We lopen al jaren met dit unieke idee rond", zeggen de producenten Alex Mensen en Okke Verberk.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"De hal van Aquabest is een grote hal", vertelt Okke. "Hier kunnen we echt uitpakken. We wilden eerst gaan rondtoeren. Maar dan zouden we continu met de vrachtwagen moeten gaan en dan loop je tegen bepaalde beperkingen aan. Wij willen graag werken vanuit een vaste locatie. Daarnaast hebben veel theaters een vaste agenda en zochten wij een locatie zonder einddatum. Daarbij is Best ideaal omdat in Eindhoven niet zoveel musicals gepland staan, dit is een nieuwe hoek."

"Het wordt geen Soldaat van Oranje."

Om de geschikte hal te vinden, hadden Okke en Alex een zoektocht van anderhalf jaar nodig. Maar deze is volgens hen ideaal om de musical 'groots en spectaculair' op kunnen zetten. :"Het wordt geen Soldaat van Oranje, hoor", benadrukt Okke. "Maar we werken wel met een heel goed script, veel specialeffects en voertuigen."

"Binnen de paleismuren is er ook verdriet."

Beatrix de Musical gaat over 'aangrijpende gebeurtenissen' in het leven van de voormalige koningin en situaties binnen de muren van het paleis. "Als koningin en prinses heeft Beatrix een bepaalde rol, net zoals de rest van haar familie. Maar dit zijn ook normale mensen met dezelfde problemen als gewone mensen", legt Okke uit. "Beatrix is haar zoon Friso verloren, maakte een aanslag mee, was getrouwd met een Duitser in een tijd waarin dit heel gevoelig lag... Ze heeft veel meegemaakt. Binnen de paleismuren is er ook verdriet. Daarover is best veel bekend en we gebruiken data. Maar waar nodig gebruiken we fictie."

Over het maken van de musical is contact geweest met de Rijksvoorlichtingsdienst. "We hebben de prinses gevraagd of ze wil meedenken of feedback zou willen geven op het script. Die keuze was aan haar, maar ze heeft besloten dit niet te gaan doen."

Het stuk moet in het najaar van 2026 in première gaan.

Het affiche van de musical (beeld: MediaDome).
Het affiche van de musical (beeld: MediaDome).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Poll

Zou jij naar een musical over het leven van Beatrix gaan?

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!