Geslaagd of toch gezakt? Een emotionele rollercoaster

12 juni om 15:58 • Aangepast gisteren om 02:04
nl
Het is nagelbijtend naast de mobiele telefoon zitten voor ruim 191.000 middelbare scholieren die woensdag te horen krijgen of ze zijn geslaagd. Kan de vlag uit, is het bittere teleurstelling of moet er eerst nog een herexamen worden gemaakt? Ook de 16-jarige Sieske uit Waalwijk wacht vol spanning. "De telefoon staat op z'n allerhardst, dan kan ik het belletje tenminste niet missen."
Profielfoto van Karin KampProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Minuten lijken uren op deze woensdagmiddag. De ouders van Sieske, haar opa en oma en haar broertje zitten op de bank, en allemaal hopen ze vurig dat er straks goed nieuws komt vanuit school.

"Af en toe was het alsof we Russisch en Chinees praatten."

De afgelopen maanden was het bikkelen voor Sieske. Engels, Nederlands, aardrijkskunde en geschiedenis, al dat stampen viel soms niet mee. "Af en toe was het alsof we Russisch en Chinees praatten", blikt moeder Nienke terug. "Maar uiteindelijk vonden we elkaar wel. Het was belangrijk dat ze haar prioriteiten even duidelijk op een rijtje had."

Als iets na het middaguur de telefoon zoemt, wordt het muisstil in de kamer. Iedereen houdt de adem in. En dan zijn daar de verlossende woorden: 'Je bent geslaagd!'. Een stralende lach breekt door bij Sieske, gevolgd door een diepe zucht. Vanaf de bank klinkt een klaterend applaus, er zijn zoenen en een dikke sjerp voor het feestvarken.

Geslaagd! De Brabantse vlag kan uit! (Foto: Noël van Hooft)
Geslaagd! De Brabantse vlag kan uit! (Foto: Noël van Hooft)

Nu haar tijd op de middelbare school erop zit, wil Sieske de opleiding Ruimtelijke Vormgeving op de Rooi Pannen gaan doen. Maar nu is het eerst tijd voor feest en zalig nietsdoen. En de schoolboeken? Daar kan de fik in.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!