Video

Onthulling van veteranenmonument: 'Ik ben trots op jou papa'

zaterdag om 17:59 • Aangepast maandag om 14:53
nl
Bij gemeenschapshuis ‘t Kwartier in Asten is zaterdag een veteranenmonument onthuld. Het nieuwe witte anjerperkje met stalen ringen is een initiatief van Veteranenstichting Asten. Derdejaars leerlingen van het Varendonck College hebben het monument mee ontworpen. Voor leerling Zoë Stegeman was dat extra bijzonder, want haar vader is veteraan. “Ik ben trots op hem. Tien jaar geleden ging hij op missie en dat heeft grote indruk op mij gemaakt.”
Profielfoto van Danique PalsProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Het is voor Zoë en haar vader Manuel een bijzondere middag. Zoë mocht samen met andere leerlingen van het Varendonck College meedenken over het ontwerp van het veteranenmonument dat deze dag wordt onthuld. Vlak voordat het doek van het monument wordt gehaald, draagt Zoë een gedicht voor aan het publiek.

"Ik ben trots op jou papa."

“Mijn vader, een echte veteraan. Een echte held op missies naar Bosnië en Afghanistan. Met een heleboel geweld. Met moed en kracht op uitzending naar een ander land. Grenzen verlegd voor vrijheid aan de andere kant”, begint ze. “Ik ben trots op jou papa. Trots op alles wat je hebt gedaan voor onze families, ons land. Soms met een lach en soms met een traan.”

Na het ontroerende gedicht van Zoë, wordt het monument onthuld. Het is een anjerperkje dat bestaat uit vier stalen ringen met het veteranenlogo aan de voorkant. In de bovenste ring staat ‘Koninklijke Luchtmacht’ gegraveerd. Op de ringen eronder staan ‘Koninklijke Marechaussee’, ‘Koninklijke Marine’ en ‘Koninklijke Landmacht.

"Dit monument is heel waardevol, het staat voor erkenning."

Als veteraan vindt Manuel het een eer dat er nu zo’n monument staat in het dorp. “Dit monument is heel waardevol. Het staat voor erkenning. Iets uitspreken is leuk, maar nu staat er echt iets.” Ook de gedachte achter het monument vindt hij mooi. “De vier ringen zijn gebaseerd op de vier krijgsmachtonderdelen. Van groot naar klein op basis van het aantal personeelsleden.”

Zoë en Manuel kijken elkaar trots aan als het monument is onthuld. Zoë weet nog dat haar vader soms voor lange tijd weg moest toen zijzelf nog klein was. “Ik kreeg niet heel bewust mee dat hij naar een oorlogsgebied ging, maar ik merkte het weleens aan hem.” Dat komt onder andere doordat Manuel een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft opgelopen. Dat is volgens Manuel dan ook de keerzijde van zijn werk. “Toch zou ik het zo weer doen”, zegt hij.

"Ik hoef niet de hele dag erkenning voor het feit dat ik veteraan ben, maar het is wel een cadeautje."

Bij de onthulling is ook Fransjesca van Grimbergen van de Veteranenstichting Asten aanwezig. Het is volgens haar belangrijk dat er een plek in het dorp is waar mensen kunnen stilstaan bij de Asterse veteranen. “Ik hoef niet de hele dag erkenning voor het feit dat ik veteraan ben, maar het is wel een cadeautje. Het voelt alsof we in het zonnetje worden gezet”, vertelt ze.

Voor Fransjesca is het ook belangrijk om te benadrukken dat niet elke veteraan een oude man is of last heeft van een posttraumatische stressstoornis. “Het beeld van veteranen is dat het oude mannen zijn die meevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog”, zegt ze. “We hebben heel veel jonge veteranen en ze hebben lang niet allemaal PTSS. Er is veel veranderd in de loop der jaren.”

Omroep Brabant zendt op zaterdag 29 juni de ceremoniële opening van Veteranendag vanuit Den Haag live uit. Die uitzending begint om 10 uur en duurt een klein uur. Hierbij zijn koning Willem-Alexander en tal van Brabantse veteranen aanwezig, zoals drager van de Willemsorde, Marko Kroon.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!