3.000 Tilburgers zonder huisarts door Co-Med-fiasco: 'We lossen het op'

zondag om 20:30 • Aangepast maandag om 15:51
nl
Na het omvallen van huisartsendienst Co-Med zitten grofweg drieduizend patiënten in Tilburg zonder zorg. Huisartsen trokken al snel na het ontstaan van Co-Med aan de bel en nu mogen ze de 'rotzooi' van de commerciële keten opruimen. "Maar we lossen het op", zegt huisarts Leonie Tromp in het Omroep Brabant-programma KRAAK.
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

"Het is verschrikkelijk voor de patiënten, echt een drama", vindt Tromp. Ze weet feilloos waar de makke zat bij Co-Med. "Van het begin af aan is het een probleem geweest. Ze dachten dat ze de huisartsenzorg op een andere, grootschalige manier konden vormgeven. Maar daarmee gingen ze voorbij aan de kernwaarde van een huisarts."

"Die moet dichtbij de mensen staan en naar de hele patiënt kijken. Dat je steeds dezelfde huisarts hebt, is ontzettend belangrijk. Je moet de mensen kennen. Dat is de kern van een huisarts. Het is zelfs bewezen dat mensen met een vaste huisarts gezonder en langer leven en minder zorg nodig hebben. De huisarts hoort in de wijk te zitten."

"We vonden het verschrikkelijk dat Co-Med bestond."

Co-Med heeft dertien praktijken in het land overgenomen en dat was de huisartsen meteen al een doorn in het oog. "We vonden het verschrikkelijk dat Co-Med bestond", vertelt Tromp. "Het bedrijf leverde niet de volwaardige huisartsenzorg en dat wil je niet. Je wilt je beroepseer overeind houden. Dat is meer dan wat Co-Med kon bieden."

Huisartsen hebben hun bedenkingen met de keten meteen kenbaar gemaakt aan verschillende instanties. Tromp: "We hebben er bij de arbeidsinspectie en verzekeraars op aangedrongen: doe er wat aan. Dat heeft best een tijd geduurd, maar we zijn blij dat er nu eindelijk iets gebeurt."

Hoeveel patiënten nu precies gedupeerd zijn, is onbekend. In heel Nederland zou het om vijftigduizend mensen gaan. Maar Co-Med heeft nooit volledig inzicht gegeven in haar patiëntenbestand en werkzaamheden. De huisartsenketen nam in Brabant vijf praktijken over: in Breda, Eindhoven, Bergen op Zoom, Helmond en Tilburg. Meestal van artsen die met pensioen gingen, maar geen opvolger konden vinden.

"Er is nu gelukkig een oplossing", zegt huisarts Leonie Tromp. "De mensen met noodgevallen kunnen terecht bij het Etten-Leurse bedrijf Arene. Dat is een digitale huisartsenzorg, waar mensen zich via een app moeten aanmelden en hun vraag kunnen stellen. Dan wordt er daar gekeken wat nodig is. En als die mensen gezien moeten worden, krijgen ze een afspraak bij een huisarts in Tilburg."

"Mensen hebben een eigen huisarts nodig."

Dat is geen oplossing voor mensen die niet thuis zijn in de online wereld, weet ook Tromp: "Dat is zeker een probleem. Dit is een kortetermijnoplossing en het is voor nood. Mensen hebben een eigen huisarts nodig. Het mag nooit de enige oplossing zijn."

Bij de praktijk van Tromp merkten ze het meteen toen Co-Med de telefoon niet meer opnam. "Wij zagen meer patiënten naar de balie komen." En zo zal het voorlopig nog wel even blijven, maar daar zijn ze niet bang voor. "Dan kijken wij wat kan. Als het gezonde, jonge mensen zijn verwijzen wij ze naar Arene en als het om oude mensen gaat of zieke mensen en wij zien, dat gaat niet lukken, dan helpen wij die gewoon."

Dat is geen blijvende oplossing. Huisartsen hebben al 20 procent meer patiënten dan ze aankunnen. "We kunnen het niet alleen. We hebben de politiek nodig", vertelt Tromp. "Op papier steunen ze ons ook, maar het moet in de praktijk gebracht worden."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Hier lees je meer over de sluiting van de Co-Med-praktijken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!