Video

Verboden huisdieren en doppen vast aan fles: dit verandert er per 1 juli

zondag om 18:00 • Aangepast maandag om 15:35
nl
Per 1 juli veranderen er allerlei wetten en regels. Zo wordt het houden van een chinchilla of Russische dwerghamster als huisdier verboden. Doppen moeten voortaan vastzitten aan plastic flessen, en tabak mag niet meer worden verkocht in de supermarkt of de horeca. Wat verandert nog meer vanaf maandag? Een overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Verboden huisdieren
Allerlei diersoorten, zo'n driehonderd in totaal, mogen niet meer als huisdier of hobbydier worden gehouden. Zo zijn de chinchilla, de egel en de serval van de huis- en hobbydierenlijst geschrapt. Heb je voor 1 juli al zo'n dier, dan mag je het houden tot het doodgaat. Maar fokken of er eentje kopen mag niet meer. Met de komst van de lijst wordt het niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dertig soorten zoogdieren blijven wel op de lijst staan, zoals de hond, cavia, ezel, goudhamster en de fret. Er komen in de toekomst nog aparte lijsten voor vogels, reptielen en amfibieën.

Ook Nancy, die als hobbyfokster 150 chinchilla's heeft, komt straks zonder de beestjes te zitten.

De chinchilla staat per 1 juli op de verboden lijst. (Foto: Nancy Borghouts)
De chinchilla staat per 1 juli op de verboden lijst. (Foto: Nancy Borghouts)

Doppen vast aan fles
Doppen moeten vanaf 3 juli vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Hierdoor komen ze minder snel bij het zwerfafval terecht, en worden de doppen dus vaker gerecycled.

* Minimumloon stijgt
Het minimumloon stijgt met 3,1 procent, naar 13,68 euro per uur bruto. Het wordt daarmee aangepast aan de gemiddelde groei van de cao-lonen. Tegelijk gaan verschillende uitkeringen omhoog die hieraan zijn gekoppeld, zoals de AOW en de bijstand.

Huurverhoging sociale huurwoning
* De huurprijzen van de sociale huurwoning stijgen 1 juli met:

  • maximaal 5,8 procent als de (kale) huur 300 euro op meer per maand is.
  • maximaal 25 euro als de (kale) huur lager is dan 300 euro per maand.

Tijdelijke huurcontracten worden weer verboden. Tot nu toe was het mogelijk een tijdelijk huurcontract af te sluiten voor maximaal twee jaar. Daarna moest de bewoner vertrekken. Nieuwe huurders krijgen nu standaard een huurcontract voor onbepaalde tijd.

Dit artikel kun je ook bekijken in onderstaande video waarin de presentator met behulp van AI is gegenereerd:

Omroep Brabant experimenteert met het laten presenteren van artikelen met behulp van AI. Hierdoor kunnen we met weinig moeite mensen bereiken die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of liever video’s kijken. De inhoud is gemaakt door journalisten en is geen vervanging voor echte presentatoren. Reageren? Mail ons: [email protected].

Aangifte van verkrachting of aanranding
Mensen die slachtoffer zijn van verkrachting of aanranding kunnen daar in meer gevallen aangifte van doen. Het is niet meer nodig om aan te tonen dat iemand is gedwongen tot seks. Het volstaat als duidelijk is dat het slachtoffer geen seks wilde, maar de ander toch doorzette. Ook seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar. Dit kan zich afspelen op straat, maar bijvoorbeeld ook op publieke websites en social media. Zo vallen sextortion, chantage met naaktbeelden, digitaal kinderlokken, wraakporno en grooming voortaan onder de Wet seksuele misdrijven.

Tabakverkoop verboden in supermarkt en horeca
Tabak mag niet meer worden verkocht in de supermarkt of in horeca. Rokers moeten daarvoor naar een speciaalzaak. Meerdere Brabantse supermarkten willen het tabaksverbod omzeilen door in of in de buurt van hun winkelpand een aparte tabaksshop te openen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp

Veranderen 'slavernij-achternaam' is gratis
* Het wijzigen van een 'slavernij-achternaam' wordt gratis. Tot nu toe kostte dat 835 euro. Inwoners die hun achternaam willen wijzigen omdat die een oorsprong heeft in het slavernijverleden, kunnen dat vanaf maandag dus gratis doen. Ook hoeven ze geen psychologische verklaring meer te hebben om te bewijzen dat ze last hebben van deze achternaam.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!