Zuid-Amerikaanse vrouwen gedwongen tot prostitutie, 5 Brabanders opgepakt

11 juli om 18:22 • Aangepast 23 juli om 02:02
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf mannen uit Sint-Oedenrode, Veghel, Helmond en Sint Michielsgestel opgepakt voor illegale mensenhandel. Ze zouden vrouwen uit Zuid-Amerika naar Nederland hebben gehaald en ze hebben gedwongen tot illegale prostitutie. Vier van de vijf mannen staan vrijdag voor de rechter.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

De groep mannen wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Ze plaatsten volgens het OM seksadvertenties online, hielden contact met de klanten en regelden het vervoer voor de vrouwen uit Zuid-Amerika.

De vrouwen verbleven in huisjes op meerdere vakantieparken in Oost-Brabant, maar ook in huizen in onder meer Nijnsel en Boerdonk. Vanuit deze locaties werden ze veelal als escort naar klanten gebracht.

Naast de Zuid-Amerikaanse vrouwen, was er één Belgische vrouw betrokken. Zij heeft begin juni 2023 aangifte gedaan bij de politie. Ze zou zijn mishandeld door een man, omdat ze haar verdiende geld niet wilde afstaan aan hem.

Minstens veertien slachtoffers
Door de aangifte en het opgestarte onderzoek zijn er in april van dit jaar vier verdachten aangehouden, maakt het OM deze donderdag bekend. Het gaat om mannen van 34, 32, 26, en 25 jaar uit Sint-Oedenrode, Veghel en Helmond. In juni is er ook nog een man van 32 uit Sint-Michielsgestel aangehouden voor betrokkenheid bij deze zaak.

Minstens dertien vrouwen uit Zuid-Amerika en één Belgische vrouw zijn als slachtoffer in het onderzoek naar voren gekomen, maar het OM houdt rekening met meer slachtoffers. De vrouwen uit Zuid-Amerika zijn inmiddels terug naar hun thuisland. Ze waren allemaal boven de achttien.

Het OM vindt dat er 'sterke aanwijzingen' zijn tegen de mannen. "Zo vonden verschillende controles plaats, werden telefoons afgeluisterd, camerabeelden bekeken en verklaringen van meerdere getuigen en slachtoffers opgenomen", laat het OM weten.

Verdachte vrij
Komende vrijdag staan de eerste vier verdachten die in april werden opgepakt voor de rechter. De man die op 18 juni werd aangehouden, werd later die week al voorgeleid. Van de rechter-commissaris mag hij het onderzoek thuis afwachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!