Boer met Kiespijn

Wat zijn de verhalen achter de headlines? Aan de hand van onderstaande portretten willen we de stikstofcrisis meer inzichtelijk maken. Iedere week bekijken we de problematiek vanuit een ander perspectief, dus houd de site in de gaten en volg ons op Instagram.

< Terug

Stap met Frank Lammers in de klompen van een boer met Kiespijn [VR FILM]


Ook voor de boeren was 2020 een heftig jaar. Stikstofregels, verschoven deadlines voor milieuvergunning, wel of niet investeren, nieuwe regels voor het voer… Veel Brabantse veehouders moeten belangrijke knopen doorhakken. Hoe dat voelt, kun je nu ervaren in de VR-film ‘Boer met Kiespijn’. Ingesproken door Frank Lammers.

In de afgelopen anderhalf jaar spraken we tientallen melkvee- en varkenshouders over de ontwikkelingen in onze provincie. Wat gaan zij doen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken? Investeren, opschalen of misschien toch naar eens kijken naar de stoppersregeling? We openden een meldpunt waarin boeren konden aangeven wat ze gingen doen en constateerden dat 45 procent verwachtte in financiële problemen te komen.

Malende gedachten
Om goed uit te kunnen leggen welke factoren voor een boer allemaal meespelen in dat proces, maakte Omroep Brabant samen met onderzoekscollectief Spot On Stories een VR film. Je stapt daarin virtueel in de klompen van een melkveehouder en ervaart in een paar minuten hoe het is om een dag in zijn schoenen te staan.

Daarbij hoor je wat de boer door de dag heen denkt, en waar hij over piekert. Het script is gebaseerd op interviews met tientallen Brabantse boeren. Wie de VR-film aanzet, zit opeens aan de keukentafel in de boerderij, werkt in de stal of struint een rondje over het erf. Je hoort daarbij telkens wat er door het hoofd van de boer spookt. Frank Lammer heeft het ‘gepieker’ van onze boeren een stem gegeven en de VR-film ingesproken.

Hoe werkt het?
Je kunt de 360 graden film bekijken op je telefoon of desktop, door met je muis te slepen om rond te kijken. Maar eigenlijk kun je het pas écht goed ervaren met een (‘cardboard’) VR-bril. Dat is een bril van karton of plastic, waar je je smartphone in kunt schuiven. Je krijgt dan bijna dezelfde ervaring als in een echte VR bril en kunt echt in 360 graden om je heen kijken.

Heb je zelf niet zo’n bril? Geen probleem, want Omroep Brabant heeft er eentje voor je klaarliggen (zolang de voorraad strekt!). Laat hieronder je mailadres achter om jouw gratis VR-bril op te kunnen halen:

De film bekijken
Zelf al zo’n ‘cardboard’-bril thuis liggen? Open de VR-YouTube-film dan op je telefoon en zet het beeld op schermvullend. Rechts onderin de hoek verschijnt dan het icoontje van een brilletje. Klik daarop, en je scherm wordt verdeeld in twee vlakken met cirkels.

Nu ben je er klaar voor om de telefoon in de bril te schuiven en virtueel in de klompen van een boer te stappen. Klik op play, zet de bril snel op en kruip in het hoofd van deze melkveehouder.

Eigen VR-bril
Ben jij een van de tech-savvy Brabanders die een eigen echte VR-bril heeft? Heel cool. We hebben de film in hoge kwaliteit, zodat je de film daarin kunt bekijken. Mail daarvoor naar [email protected] en wij sturen je het bestand toe.