Coronanieuws: voorlopig geen prik AstraZeneca voor mensen onder de 60
De hoofdpunten:
- In de Brabantse ziekenhuizen liggen donderdagochtend 397 coronapatiënten.
- Er kwamen donderdag in Brabant 1230 nieuwe besmettingen bij.
- De overheid meldt dat er 3 miljoen coronaprikken gezet zijn in Nederland.
- Mensen onder de 60 krijgen geen AstraZeneca-vaccin meer.
- Ziekenhuizen zijn verbijsterd over plannen voor versoepelingen.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
GGD schrapt prikafspraken AstraZeneca, nieuwe afspraken zestigplussers
De GGD schrapt alle negenduizend nog openstaande afspraken voor een inenting met het coronavaccin van AstraZeneca. Onder hen zijn ongeveer 1500 mensen van zestig jaar en ouder. Zij krijgen binnenkort een uitnodiging voor een nieuwe afspraak. De gezondheidsdienst hoopt dat ze in de loop van volgende week allemaal gevaccineerd zijn. Zij krijgen dan alsnog het AstraZeneca-vaccin.
De overige 7500 afspraken van mensen die jonger zijn dan zestig jaar worden definitief afgezegd. Het is nog niet bekend wanneer zij alsnog aan de beurt zijn en welk middel ze dan krijgen. De afspraken van de zestigplussers moeten opnieuw worden ingepland om verspilling van het vaccin te boorkomen. Van de inhoud van een flesje AstraZeneca kunnen ongeveer tien mensen worden gevaccineerd.
Geen prik AstraZeneca voor mensen onder de 60
Nederland gaat het coronavaccin van AstraZeneca alleen nog aan mensen van zestig jaar en ouder moeten geven. Mensen die jonger zijn moeten een ander vaccin moeten krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad, het kabinet neemt dat advies over.
Het ministerie van Volksgezondheid had de raad om een spoedadvies gevraagd. De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), concludeerde woensdag dat er waarschijnlijk een verband is tussen het vaccin en een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedklachten. Enkele tientallen mensen in Europa kregen na toediening van het AstraZeneca-vaccin last van trombose en een laag aantal bloedplaatjes.
Vaccinatielocatie Rotterdam The Hague Airport tijdelijk dicht
De vaccinatielocatie van de GGD op Rotterdam The Hague Airport gaat volgende week tijdelijk dicht. De GGD heeft te weinig afspraken voor coronaprikken gepland staan om de locatie open te houden, vertelt een woordvoerster van GGD Rotterdam-Rijnmond. "Dat heeft te maken met de situatie rond AstraZeneca", licht ze toe.
Het prikken met het coronavaccin van AstraZeneca ligt bij de GGD volledig stil. Het kabinet besloot vorige week vrijdag dat het bewuste vaccin tot nader order alleen nog aan mensen boven de 60 mocht worden toegediend vanwege zeer zeldzame bijwerkingen, die zich vooral bij jongere mensen voordoen. De Gezondheidsraad adviseert donderdagavond over hoe het verder moet. De GGD's vaccineren mensen die in de langdurige zorg werken met het bewuste vaccin.
Ziekenhuizen verbijsterd over plannen voor versoepelingen
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt tegen de NOS stomverbaasd te zijn over het nieuws dat het kabinet overweegt coronamaatregelen vanaf 21 april te versoepelen, als het aantal besmettingen blijft dalen. De koepelorganisatie snapt niet dat dit plan wordt overwogen terwijl de bezetting in de ziekenhuizen en op de intensivecare-afdelingen nog steeds blijft toenemen en een groot deel van het ziekenhuispersoneel nog niet is gevaccineerd.
"Ik ben verbijsterd om dat te horen", zegt John Taks, bestuurslid van de NVZ . "Voor de komende weken is de voorspelling dat de cijfers net zo hoog zijn als in maart vorig jaar. De ziekenhuizen liggen hartstikke vol, we kunnen mensen niet overplaatsen."
Overheid schat dat 3 miljoen prikken met coronavaccin zijn gezet
Nederland is de grens van drie miljoen toegediende coronavaccinaties gepasseerd. Op het coronadashboard van de overheid staat het getal 3.016.263. Dit is een schatting van het totale aantal gezette coronaprikken. GGD's hebben veruit de meeste vaccinaties gezet, namelijk meer dan twee miljoen. Het aantal prikken staat niet gelijk aan het aantal mensen dat een vaccinatie heeft gehad. Meer dan 700.000 mensen hebben twee prikken gehad. Zij zijn daarmee volledig gevaccineerd.
Horeca: mogelijk meer versoepelingen dan heropenen terrassen
Later deze maand kunnen mogelijk niet alleen de
terrassen weer open, maar zullen mensen onder bepaalde voorwaarden
ook weer bij cafés of restaurants naar binnen mogen. Dat denkt
althans voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland
(KHN). Zijn overleg met het kabinet leverde donderdagmiddag nog 'niets concreets' op, maar hij heeft wel een 'goed gevoel' over het
gesprek. Willemsen praat maandag weer verder met de overheid.
Dat er volgende week mogelijk versoepelingen voor de horeca worden aangekondigd, bevestigden Haagse bronnen eerder al. Het kabinet zou per 21 april de terrassen willen heropenen en de avondklok opheffen. Maar Willemsen denkt dat er meer mogelijk is. Hij vindt dat het land toe is aan versoepelingen. Ook pleit hij voor duidelijkheid over hoe de overheid komende tijd stapsgewijs weer meer wil toestaan.
Veel belangstelling voor 'testuitjes', maar testafspraak maken soms lastig
Er is veel belangstelling voor de coronatestevenementen die later deze maand worden gehouden, maar het blijkt soms lastig om een afspraak te maken voor de coronatest die nodig is om binnen te komen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant.
Voor de pilot Testen voor toegang beloofde minister Hugo de Jonge dat er nu landelijk 100 testlocaties zouden zijn, maar er zijn er slechts 28. Trouw meldt op basis van gegevens van de Stichting Open Nederland dat mensen in veel gevallen nog lang moeten reizen om zich te testen, voorafgaand aan een dagje dierentuin, middag naar het casino of een yogales.
In februari beloofde De Jonge de Tweede Kamer dat er begin april honderd nieuwe teststraten, speciaal voor toegangstests, operationeel zouden zijn. Maar er zijn nu slechts 28 van zulke testlocaties.
1230 nieuwe besmettingen
In Brabant zijn tussen woensdag en donderdag 1230 nieuwe besmettingen geteld. Dat is meer dan een dag eerder, toen kwamen er 1119 nieuwe besmettingen bij.
Coronacrisis kleinere impact op voetbalclubs dan verwacht
De financiële impact van het coronavirus op de voetbalclubs uit de Eredivisie is minder groot dan verwacht. Dat concluderen onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) op basis van de jaarcijfers van het seizoen 2019-2020 en voorspellingen voor dit seizoen. "De verliezen zijn aanzienlijk, maar niet schrikbarend", zegt Job Gulikers die samen met Willem de Boer onderzoek deed. "De clubs hebben het geluk dat de voetbalfans enorm loyaal zijn."
Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen in NL
Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afgelopen etmaal weer wat gedaald. In totaal zijn nu 2525 patiënten met COVID-19 opgenomen, 33 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van deze mensen liggen er 798 op de intensive care, een stijging van 22 patiënten. Dat is het hoogste aantal sinds eind april vorig jaar.
Vaccinatieverplichting mag, zegt mensenrechtenhof
Landen kunnen hun burgers verplichten zich te laten inenten, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Bijvoorbeeld als zij tot de conclusie komen dat de volksgezondheid dat vraagt. Het hof in Straatsburg sprak zich uit over de vaccinatieplicht die in Tsjechië geldt. Kinderen moeten daar tegen negen ziektes worden ingeënt. Die uitspraak is belangrijk voor de inentingscampagne tegen het coronavirus, denkt mensenrechtendeskundige Nicolas Hervieu. Het hof schept zo wat ruimte voor een eventuele verplichte coronaprik, meent de Franse jurist.
Coronazelftest vanaf zaterdag bij Kruidvat in de schappen
Kruidvat heeft vanaf zaterdag coronazelftests in de winkels liggen. Een klant mag er dan maximaal vier kopen, laat een woordvoerster weten. De drogisterijketen verwacht zaterdag voldoende tests in de winkels te hebben liggen om aan de vraag te voldoen. Eerder begon drogisterijketen Etos al met de verkoop van coronazelftests.
Anderhalve meter afstand houden werkt echt, zegt RIVM
Mensen die zich houden aan het advies om 1,5 meter afstand tot anderen te houden, lopen inderdaad minder kans om het coronavirus op te lopen, concluderen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Het onderzoek laat zien dat social distancing een belangrijke maatregel is om verspreiding van het virus te stoppen", vat het instituut de uitkomsten samen. De onderzoekers analyseerden gegevens van 7000 mensen die tijdens de eerste coronagolf regelmatig vragenlijsten invulden over hun contacten. Ook werd hun bloed onderzocht op antistoffen, waarmee kan worden aangetoond dat iemand met het virus in aanraking is geweest.
Testen, testen, testen
Er zijn tot donderdag rond het middaguur ruim 10.000 afspraken gemaakt voor de sneltests die toegang verlenen tot de Keukenhof en ruim twintig monumenten die vrijdag tot en met zondag de deuren openen. In totaal zijn er ongeveer 15.000 afspraken gemaakt, waarvan dus 5000 voor activiteiten na het weekend. Dat meldt Tom Middendorp, bestuursvoorzitter van Testenvoortoegang.nl, die spreekt van een 'enorme behoefte om er weer op uit te gaan'.
Man was van plan explosie op testlocatie te veroorzaken
De politie heeft een 37-jarige man uit Den Helder aangehouden op verdenking van een voorgenomen terreuraanslag op een vaccinatielocatie in zijn woonplaats. Beoogd doelwit was het voormalige gemeentehuis van Den Helder, dat momenteel voor het geven van vaccinaties wordt gebruikt. De man zou plannen hebben gehad om met een vuurwerkbom een explosie te veroorzaken. De man werd op 18 maart aangehouden en blijft nog zeker drie maanden vastzitten.
Apenheul in nood
Dierenpark Apenheul heeft twee miljoen euro nodig om de coronacrisis te kunnen overleven. Financiële ondersteuningsregelingen van het Rijk bieden onvoldoende soelaas en de toekomstbestendigheid van het park staat op de tocht, schrijft burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn aan de provincie Gelderland. Apeldoorn wil de gevraagde lening liefst samen met de provincie verstrekken.
Corona in riool uitbereider getest
Het onderzoek naar de aanwezigheid van het coronavirus in het rioolwater wordt uitgebreid. Ook wordt het systeem zo opgetuigd dat er in de toekomst meer potentieel gevaarlijke stoffen mee kunnen worden gevolgd, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport donderdag aangekondigd. Eind dit jaar moeten alle zuiveringsinstallaties dagelijks bemonsterd kunnen worden.
Lachgasballonnetje? In Amsterdam misschien even niet
Door het gebruik van alcohol, lachgas en geluidsapparatuur op bepaalde plekken tijdelijk te verbieden, wil Amsterdam een extra middel in handen hebben om drukte op mooie dagen in bijvoorbeeld parken tegen te gaan. Het stadsbestuur wil een wijziging in de zogenoemde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) om dit mogelijk te maken.
Acht keer zeldzame bijwerkingen AstraZeneca
Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe acht meldingen van zeldzame, gevaarlijke bijwerkingen die kunnen optreden na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om vrouwen tussen de 23 en 65 jaar. Zij kregen de bijwerking van vorming van bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Volgens het centrum hadden vier patiënten uitgebreide longembolieën. Eén is overleden en één had ook een hersenbloeding.
Run op 'barkrukken'
Ruim een half miljoen mensen hebben geprobeerd een plek te bemachtigen in een van de vijf cafés die volgende week meedoen aan een Fieldlab. Drieduizend gelukkigen mogen uiteindelijk meedoen. Dat liet een woordvoerder van de gemeente donderdag weten. Woensdagmiddag ging de speciale reserveringswebsite waarop mensen hun toegangsbewijs konden boeken online. Er ontstond een run op de beschikbare barkrukken en het reserveringssysteem raakte overbelast.
'Oneerlijke concurrentie' in zwembadwereld
Het is oneerlijk dat commerciële zwembaden en zwemscholen geen uitkering krijgen om de financiële gevolgen van de coronacrisis te verzachten en gemeentelijke zwembaden wel. Dat zegt de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ). Volgens de brancheorganisatie leidt de regeling tot oneerlijke concurrentie.
'Ziekenhuizen op omvallen'
Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten is huiverig voor de versoepelingen die het kabinet volgens Haagse bronnen in petto heeft voor over twee weken. Zeker in combinatie met de honderden evenementen die het kabinet wil toestaan voor mensen die zich laten testen op het coronavirus. Bonten noemde het op Radio 1 "opvallend" dat meerdere versoepelingen worden voorgesteld 'terwijl de ziekenhuizen op omvallen staan'.
Testconcerten Concertgebouw populair
De eerste concerten voor publiek na een half jaar in het Concertgebouw in Amsterdam waren donderdagochtend binnen tien minuten uitverkocht. De concerten van het Concertgebouworkest op vrijdagavond 16 april en van het Radio Filharmonisch Orkest op zondagochtend 18 april maken deel uit van het programma Testen voor toegang, een proef met het weer beperkt toelaten van publiek in de zalen.
Zwemmer Joeri Verlinden test positief
Zwemmer Joeri Verlinden moet het olympisch kwalificatietoernooi in Eindhoven aan zich voorbij laten gaan. De 33-jarige Limburger heeft positief getest op het coronavirus. Een tweede test leverde weliswaar een negatieve uitslag op, maar omdat Verlinden lichte verkoudheidsklachten heeft, besloot de onafhankelijke toernooidokter dat hij thuis moet blijven. Verlinden krijgt in mei bij de EK in Boedapest nog een kans om zich te plaatsen voor Tokio.
Kaartverkoop proefdagen Artis maandag van start
Artis opent in het weekend van 16, 17 en 18 april de poorten. De Amsterdamse dierentuin doet mee met het programma Testen voor toegang, een proef met het weer beperkt toelaten van publiek op locaties en bij evenementen. Vanaf maandagochtend 10.00 uur kunnen bezoekers een starttijd reserveren.
Nieuwe ROAZ- cijfers
In de Brabantse ziekenhuizen zijn donderdagochtend 397 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er iets minder (-13) dan woensdag, zo maakte het ROAZ donderdagochtend bekend. Het voorbije etmaal werden in de Brabantse ziekenhuizen 46 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat er de afgelopen 24 uur 55 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen werden ontslagen. Zes patiënten werden overgeplaatst en twee coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.
Huizenprijzen stijgen keihard, ondanks strenge lockdowns
De coronacrisis lijkt nog altijd geen vat te krijgen op de huizenmarkt. De prijzen van woningen in de eurozone zijn in het laatste kwartaal van 2020 met 5,4 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de sterkste toename sinds het najaar van 2006, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. De aanzienlijke stijging in de laatste drie maanden van vorig jaar is opvallend. Juist in die periode gingen veel Europese landen opnieuw over tot het afkondigen van lockdowns om de snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
'Overheid communiceert negatief over pandemie'
De overheid communiceert consequent selectief en te negatief over het verloop van de coronapandemie, zegt viroloog Louis Kroes tegen BNR Nieuwsradio. Positieve cijfers worden volgens hem naar de achtergrond verdreven, terwijl negatieve ontwikkelingen extra worden benadrukt. Kroes is hoofd Medische Microbiologie en hoogleraar Klinische Virologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens hem krijgen de al maanden dalende sterftecijfers amper aandacht, in tegenstelling tot het oplopend aantal besmettingen.
Even ertussenuit in een huisje, ook buiten de vakanties populair
De Nederlander boekt dit jaar voornamelijk vakantie in eigen land, Gelderland neemt eerst plaats over van Limburg volgens de laatste cijfers van Bungalows.nl . Vakantie in eigen land is vanwege coronavirus populairder dan ooit. Bungalowparken zijn niet alleen in trek in vakantieperioden, maar ook eromheen.
Harde klappen in de reissector
De coronacrisis laat zijn sporen duidelijk na in de reissector. Bijna een kwart van de banen is vorig jaar verloren gegaan. Dat komt naar voren uit jaarlijks onderzoek van stichting Reiswerk, een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers dat onder andere ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid bijhoudt. Met name jongere medewerkers tot 25 jaar met een tijdelijk contract waren de dupe. Van hen verloor bijna de helft zijn baan.
Iedereen gaat kamperen, zegt BOVAG
Alles wijst erop dat Nederland dit jaar massaal gaat kamperen, meldt brancheorganisatie Bovag op basis van de verkoopcijfers van tweedehandscaravans en campers van dataspecialist RDC. De verkoop van tweedehandscampers verdubbelde in maart bijna ten opzichte van vorig jaar. De afzet van caravans nam met ruim een derde toe. Het aantal nieuwe caravans dat in het eerste kwartaal werd verkocht, was wel wat lager dan een jaar geleden, ondanks een inhaalslag in maart.
Evenementensector Brabant krijgt 175.000 voor heropeningsplan
Front of House, een Brabants collectief in de evenementenbranche, heeft een plan gemaakt op de sector straks georganiseerd weer van het slot te krijgen. Daarin is spreiding belangrijk, om concurrentie en capaciteitsproblemen te voorkomen. Ook wil Front of House uniformiteit in vergunningsprocedures creëren. Ook moet er een publiekscampagne komen om de Brabanders uit te leggen hoe evenementen veilig georganiseerd kunnen worden. Volgens Front of House subsidieert de provincie het plan met 175.000.
'Regels voor winkelen op afspraak werken niet'
De verplichting die momenteel geldt om vier uur van tevoren te reserveren voor een winkelafspraak werkt niet voor zowel consumenten als winkelbedrijven. De meerderheid van de beschikbare plekken blijft leeg en een op de vijf consumenten die een reservering maakt, komt uiteindelijk niet opdagen. Dat becijferde branchevereniging INretail na een enquête onder de leden.
Volgens de branchevereniging worden winkelbedrijven zelfs dubbel gepakt. Doordat kopers niet komen opdagen ontstaan er onverwacht lege plekken in de reserveringsagenda, maar die gaten mogen niet aan een andere consument beschikbaar worden gesteld. "Omzetkansen kunnen zo niet worden benut terwijl de non-food retail nog steeds verlies lijdt en inmiddels een miljardenschuld heeft opgebouwd."
Horeca wil meer dan alleen terrassen open
Volgens de horeca is er meer mogelijk dan alleen het openen van de terrassen zoals op 21 april mogelijk staat te gebeuren. Vertegenwoordigers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) praten later op donderdag met de demissionaire ministers Bas van 't Wout van Economische Zaken en Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie over eventuele verdere versoepelingen.
Volgens KHN is het mogelijk meer ruimte te geven voor ondernemen, zonder dat dit ten koste gaat van de bestrijding van het virus. Daarbij zou het kabinet ook duidelijkheid moeten scheppen. Burgemeesters van de grote steden pleitten onlangs al voor het openen van de terrassen, omdat de situatie in bijvoorbeeld stadsparken niet meer te handhaven is.
FNV wil vangnet voor zorgmedewerkers
De FNV praat donderdag met zorgminister Tamara van Ark over een fonds van de overheid voor zorgmedewerkers die besmet zijn geraakt met het coronavirus en daar ook financiële schade van ondervinden. De bond wil een tegemoetkoming in de kosten die tijdens het eerste en tweede ziektejaar zijn gemaakt én voor eventuele arbeidsongeschiktheid.
"De overheid is nalatig geweest en wij vinden dat zij nu met een vangnet moet komen voor de zorgmedewerkers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben gepakt. Zij zijn met gevaar voor eigen leven doorgegaan en ondervinden daar nu ook nog eens financiële schade van. Als zij bijvoorbeeld een jaar ziek zijn als gevolg van corona, moeten zij vaak 30 procent van hun loon inleveren", zegt vicevoorzitter Kitty Jong van de vakbond FNV.
Besluit over prikken met AstraZeneca
Het kabinet beslist donderdag of het inenten van mensen jonger dan 60 met het vaccin van AstraZeneca wordt hervat. Vorige week besloot het kabinet mensen onder de 60 niet meer te vaccineren met het middel, vanwege een zeer zeldzame vorm van trombose die optrad bij enkele mensen die waren ingeënt.
Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA concludeerde dat het waarschijnlijk gaat om een zeldzame bijwerking van het vaccin, maar vindt ook dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen.
Lockdown zorgt niet voor veiliger verkeer
Het verkeer is voor voetgangers, fietsers, e-bikers en bromfietsers afgelopen jaar gevaarlijker geworden. Als gevolg van de lockdowns reden auto's harder, met relatief meer ongevallen in de bebouwde kom tot gevolg. Dat constateert de politie volgens het AD op basis van de nieuwe ongevallencijfers over 2020.
Het aantal ongevallen nam wel af, maar dat zijn vooral de ongevallen met alleen blikschade. Het aantal mensen dat gewond raakte bij een verkeersongeval, werd amper minder.
Eigen vermogen voetbalclubs gegroeid ondanks corona
Het gezamenlijk eigen vermogen van de eredivisieclubs is afgelopen seizoen ondanks het stilleggen van de competitie in maart zelfs gegroeid: van 350 naar 408 miljoen euro. Bij vijftien van de achttien clubs steeg het eigen vermogen in de jaargang 2019/2020, schrijft Trouw.
Het geschatte gezamenlijke verlies voor dit seizoen, ongeveer 50 miljoen euro, wordt naar verwachting deze zomer gecompenseerd door de verkoop van spelers. Het is in de eredivisie gebruikelijk dat met transferopbrengsten dit soort verliezen worden goedgemaakt.
VNO-NCW: anderhalve meter loslaten op plekken met sneltesten
In alle kroegen, scholen, theaters en andere locaties die met toegangstesten gaan werken, kan vanaf mei de 1,5 metermaatregel worden losgelaten. Dat stelt voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW in een interview met De Telegraaf.
"Deze maand zijn er nog veel experimenten met sneltesten. Laten we dan vanaf volgende maand de anderhalve meter loslaten. Uiteindelijk is dat een kwestie van durven." Volgens Thijssen kan dat in alle ruimtes die straks alleen toegankelijk zijn met een negatief testresultaat.
Ook in Spanje is AstraZeneca alleen nog voor 60-plussers
Spanje heeft besloten alleen nog 60-plussers in te enten met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Het besluit komt nadat de Europese farmaceutische toezichthouder EMA en de Britse toezichthouder hebben vastgesteld dat er mogelijk een verband bestaat tussen het vaccin en enkele zeldzame gevallen van trombose. Onder meer Italië nam woensdag eenzelfde besluit.
Roland Garros waarschijnlijk een week uitgesteld
Roland Garros, het grandslamtoernooi op gravel in Parijs, zou met één week worden uitgesteld. Dat meldden sportkrant L'équipe en persbureau AFP. Het Franse tennistoernooi staat gepland van 23 mei tot 6 juni, maar zou volgens beide media, die zich baseren op een bron dichtbij de organisatie, een week later beginnen op 30 mei.
De organisatoren hopen op die manier meer toeschouwers te kunnen ontvangen, in de veronderstelling dat de coronamaatregelen tegen die die tijd zijn versoepeld in Frankrijk.