Coronanieuws: 329 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
De hoofdpunten:
- 329 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
- Landelijk bijna 2500 nieuwe coronabesmettingen, onder het gemiddelde
- Nederlanders hebben vorige maand aanmerkelijk minder naar vakanties gezocht dan in juni, omdat verschillende landen op oranje werden gezet.
- Nederland heeft relatief veel van de Europese vaccinproductie naar zich toe weten te halen in het afgelopen halfjaar.
- De collegevoorzitter van de VU Amsterdam vindt het hoog tijd dat het hoger onderwijs weer opengaat in het nieuwe collegejaar.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Deze liveblog is gesloten.
Liveblog
Landelijk bijna 2500 nieuwe coronabesmettingen, onder het gemiddelde
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 2448 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er opnieuw minder dan het gemiddelde aantal van de afgelopen zeven dagen en 480 minder dan vrijdag, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen zijn 18.175 mensen positief getest op het coronavirus.
Dat komt neer op gemiddeld 2596 gevallen per dag. Dat is het laagste niveau in bijna een maand tijd. Het gemiddelde daalt voor de negentiende dag op rij. Amsterdam telde opnieuw het hoogste aantal bevestigde besmettingen. In de hoofdstad kregen 233 mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen.
Daarna volgen Rotterdam met 231 positieve tests en Den Haag met 228. In Utrecht zijn 149 mensen positief getest. In Midden- en West-Brabant steeg het aantal besmettingen met 131.
Epidemioloog: meer dan 750 mensen bij optreden moet kunnen
Als Ajax en PSV straks voor 25.000 toeschouwers tegen elkaar mogen spelen om de Johan Cruijff-Schaal, zou het toch ook mogelijk moeten zijn om meer dan 750 mensen toe te laten bij een buitenvoorstelling? Dat stelt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
"Die grens van 750 bezoekers lijkt me niet logisch. Meer dan 750 zou toch wel moeten kunnen", aldus Rosendaal. Kleinschalige evenementen zijn vanaf volgende week weer toegestaan. Een voorstelling in de openlucht mag met maximaal 750 bezoekers gehouden worden. Die moeten bij de ingang een test-, vaccinatie- of herstelbewijs laten zien.
Wat dit concreet kan betekenen, is dat iemand als André Rieu op het parkeerterrein voor de ArenA voor veel minder mensen mag optreden dan Ajax binnen in het stadion. "Als ik het publiek van André Rieu zie, is het duidelijk dat die blijven zitten, niet schreeuwen en niet om elkaars nek hangen", aldus Rosendaal.
329 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
De laatste 24 uur zijn er in Brabant 329 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Dat zijn er 64 minder dan donderdag. Toen waren er 393 nieuwe besmettingen.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is stabiel
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag 676 coronapatiënten. Dat zijn er drie minder dan een etmaal eerder, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensivecareafdelingen liggen nu 201 mensen met Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dat is een daling met vijf personen ten opzichte van vrijdag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten met twee toe, tot 475.
India keurt Leids Janssen-vaccin goed
India heeft via een noodprocedure goedkeuring gegeven voor het gebruik van het Leidse Janssen-vaccin. "Dit geeft
een nieuwe impuls aan de gezamenlijke strijd in ons land tegen het coronavirus", zei minister van Volksgezondheid Mansukh Mandaviya op
Twitter. Hij zei dat inmiddels vijf coronavaccins zijn goedgekeurd in zijn ruim 1,3 miljard inwoners tellende land.
Minder gezocht naar vakanties vanwege advieswijzigingen
Nederlanders hebben vorige maand aanmerkelijk minder naar vakanties gezocht dan in juni, omdat verschillende landen op oranje werden gezet vanwege corona-uitbraken. Daarom werd vooral gezocht naar bestemmingen in Nederland, Frankrijk en Italië, meldt review- en boekingswebsite Zoover. De meeste reizen die via die site geboekt werden gingen echter naar Griekenland, Spanje en Italië.
'Ongefundeerde kritiek laat me Siberisch'
Dat mensen hun machteloze gevoel over de coronacrisis en
frustraties over de maatregelen van het kabinet vaak op hem
projecteren, kan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zich goed voorstellen. "Dat virus kun je niet zien, en mij wel", zegt hij
daarover in een interview met de Volkskrant. "Soms voelt het alsof ze elke dag met een trein over je heen rijden." Dagelijks krijgt hij gemiddeld 5000 Ó 6000 reacties via sociale media, op sommige dagen
meer dan 10.000. Veelal haatreacties. "Maar ongefundeerde kritiek van mensen die er geen kijk op hebben, laat me Siberisch."
Collegevoorzitter VU Amsterdam: heropen hoger onderwijs
Collegevoorzitter Mirjam van Praag van de Vrije Universiteit Amsterdam vindt het hoog tijd dat het hoger onderwijs weer opengaat in het nieuwe collegejaar. In een interview met Het Parool wijst ze erop dat er 'de afgelopen anderhalf jaar ongekende maatregelen zijn genomen om een crisis in de gezondheidszorg te voorkomen'. Dit noemt ze begrijpelijk, 'maar als het risico op zo'n crisis er niet meer is, is er geen enkele grond meer voor die maatregelen'.
Sint Maarten voert avondklok in voor periode van twee weken
Op Sint Maarten geldt vanaf zondag voor twee weken een avondklok vanaf elf uur s avonds. Dat is een gevolg van
een forse toename van het aantal coronabesmettingen op het eiland. Vrijdag waren er 187 mensen besmet, een week eerder waren dat er nog
81. Een week daarvoor betrof het 49 personen.
Om verdere besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen, gaat het nachtleven op slot.
Lhbti'ers in kleurrijke Pride Walk door Amsterdam
In het Martin Luther Kingpark in Amsterdam vindt zaterdagmiddag de zogenoemde Pride Walk plaats.
Hiermee wordt aandacht gevraagd voor gelijke rechten voor de hele regenboogcommunity. Het is een van de weinige grotere
evenementen tijdens deze editie van Pride Amsterdam, waarvan het programma dit jaar opnieuw sober is vanwege de coronapandemie. Zo zijn er geen plein- en straatfeesten en ook is er geen botenparade, doorgaans het klapstuk van de grote lhbti-week.
Impact Colombiaanse variant nog onduidelijk
De zogenoemde Colombiaanse variant van het coronavirus is niet onmiddellijk reden tot ernstige zorgen, maar het is er wel een om heel goed in de gaten te houden, zeggen instanties en experts aan de NOS. Zeven volledig gevaccineerde inwoners van een woonzorgcentrum in Vlaanderen zijn overleden nadat ze besmet waren geraakt met deze B.1.621-variant.
Onderzoek zal moeten uitwijzen hoe gevaarlijk de variant is. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de variant vermeld als zorgelijk genoeg om te monitoren.
Nederland trekt groot deel vaccinproductie naar zich toe
Nederland, zo blijkt uit een inventarisatie van Trouw, heeft relatief veel van de Europese vaccinproductie naar zich toe
weten te halen in het afgelopen halfjaar.
Terwijl Nederland nog nadenkt over een eventuele derde vaccinatie tegen corona, lopen aan het eind van dit jaar al miljoenen van die
booster-vaccins in Geleen van de lopende band. Daar, op het terrein van Chemelot, heeft fabrikant Lonza eerder dit jaar toestemming gekregen om een compleet nieuwe fabriek te bouwen voor Moderna, speciaal om die zogenaamde booster-vaccins te maken.
Volgens opgave van Moderna zullen er aan het eind van dit jaar 300 miljoen boosters uit Geleen komen. Behalve de nieuwe fabriek in Geleen werd ook de productie van Janssen en AstraZeneca, beide gemaakt in Leiden, opgeschaald.