Lorenzo was scheidsrechterstalent, totdat hij weer amateurs moest fluiten

10 maart 2022 om 19:00 • Aangepast 11 maart 2022 om 09:52
nl
"Ik had veel meer uit mijn carrière kunnen halen", blikt Lorenzo Cairo terug. Ruim 10 jaar geleden was de Bosschenaar een van de grootste scheidsrechterstalenten van Nederland, klaar voor de Eredivisie. Van de ene op de andere dag werd hij teruggezet naar de amateurs. “Dat was een keiharde dreun.” Deze week floot hij officieel zijn laatste wedstrijd.
Profielfoto van Luuk van Grinsven
Geschreven door
Luuk van Grinsven

Waarom was Cairo niet geschikt voor het hoogste niveau? Dat vroeg hij zich lang af, maar inmiddels weet de 37-jarige Cairo wel waar het aan schortte: "Op dat moment was ik niet gefocust op professioneel scheidsrechter worden. Ik zag het meer als een hobby. In het weekend een wedstrijdje fluiten en doordeweeks gewoon werken. Ik leefde er niet voor zoals het zou moeten en wedde op twee paarden. Met de kennis van nu had ik het natuurlijk anders gedaan.”

Met zes jaar ervaring in de Eerste Divisie ging hij op zijn 24e met grote verwachtingen naar een afspraak met de KNVB. "Vóór het gesprek zei ik tegen mijn baas dat ik misschien ontslag ging nemen als ik promotie maakte naar de Eredivisie." De KNVB zag het anders en zette hem terug naar de amateurs.

"Ik ben er zeker twee jaar ziek van geweest.’’

"Ik had toen echt het idee dat ik klaar was voor de stap omhoog. Daarna ben ik er zeker twee jaar ziek van geweest", zegt de ex-arbiter. "Gesprekken met mijn thuisfront hebben ervoor gezorgd dat ik de motivatie terugvond om door te gaan met fluiten."

Na de pijnlijke ‘degradatie’ zette Cairo de knop om en was hij jarenlang actief op de amateurvelden van zaterdag- en zondagverenigingen. Hij vond het plezier terug en is uiteindelijk tevreden. "Ik ben overal geweest en heb alles gezien. Ik heb kampioenswedstrijden, bekerfinales en heel wat andere topaffiches mogen fluiten. Al met al denk ik dat ik er toch alles uit heb gehaald wat erin zat."

‘’Waarom stop je er eigenlijk mee, papa?’’

De Bosschenaar kreeg de afgelopen jaren steeds meer last van pijntjes en vond dat hij te weinig tijd had voor zijn gezin. Een paar weken geleden belde hij de KNVB met de mededeling dat hij wilde stoppen. Deze week kreeg Cairo zijn gedroomde afscheid: de derby tussen IJsselmeervogels en Spakenburg.

Hij genoot van zijn laatste 90 minuten als scheidsrechter. Na de wedstrijd kwam zijn zoontje het veld op en vroeg: "Waarom stop je er eigenlijk mee, papa?" De Bosschenaar was daarna eventjes zijn emoties niet de baas.

Met de KNVB is Cairo in gesprek over een functie als begeleider van scheidsrechters. "Maar ik ga nu eerst lekker genieten van mijn vrije tijd.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!