Eric bedacht het woord 'wiebelziel' en dat komt nu in de Van Dale

29 maart 2022 om 18:33 • Aangepast 30 maart 2022 om 10:00
nl
"Mijn leven is volbracht", lacht schrijver Eric Alink uit Den Bosch. Het door hem bedachte woord 'wiebelziel' is namelijk opgenomen in de gedrukte versie van De Dikke van Dale. Al is de betekenis volgens hem wel een tikje verdraaid.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Want wat betekent 'wiebelziel' nou precies? "Ik kwam er op in de zomer van 2015", vertelt Eric in Brabant Vandaag. "Toen liep ik mee met personeel in de bemoeizorg. Zij komen in actie als mensen geestelijk van het pad zijn, maar zorg mijden. Die verschansen zich dan met te veel drank en troep in huis. Ik zocht een woord dat recht doet aan de ellende van die mensen."

Zo werd het nieuwe woord geboren. En nu, bijna zeven jaar later, is het ook daadwerkelijk onderdeel van de Nederlandse taal. Alhoewel... "Volgens de Van Dale, is een wiebelziel 'iemand die de kluts kwijt is'. Maar dat is wat te lichtvoetig. Als je na een toiletbezoekje in een restaurant niet meer weet of je tafeltje links of rechts was, dán ben je even de kluts kwijt."

"Zelfs als ik er niet meer ben, is dit woord altijd terug te vinden."

En dus ligt de brief naar de redactie van het woordenboek al klaar. "Als je een woord opneemt, moet de omschrijving wel recht doen aan hoe de bedenker het ooit heeft bedoeld. Dus ik heb alle vertrouwen dat het in de volgende editie gecorrigeerd is."

Foute definitie of niet, Eric is dolblij met het stukje erkenning. Daarmee treedt hij bijvoorbeeld in de voetsporen van collega-schrijver Martin Bril die 'rokjesdag' bedacht en Arjen Lubach, die met zijn 'fabeltjesfuik' ook wordt opgenomen in de nieuwste versie van de Van Dale. "Ik kan nu in gelukzaligheid sterven. Zelfs als ik er niet meer ben, is dit woord altijd nog terug te vinden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!