Boerendag Rijsbergen is gestopt maar gaat wel verder als museum De Karkooi
De voorbije coronapandemie en te weinig vrijwilligers om de Boerendag Rijsbergen nog te kunnen organiseren zijn de aanleiding om te stoppen met de populaire Boerendag Rijsbergen. "We hebben meer dan veertig Boerendagen gehouden", vertelt Riet Hereijgers van de organisatie.
"In de topjaren trok het eendaagse evenement makkelijk 15.000 bezoekers. Tijdens de laatste en 25e fokveedag in 1977 werd de Boerendag voor het eerst gehouden. Het nostalgische boerenevenement sloeg zo aan, dat het door is blijven gaan tot en met 2019. In maart van dit jaar hebben we echter moeten besluiten om de stekker eruit te trekken."
"Je gaat hier terug in de tijd."
De tientallen jaren dat de Boerendag Rijsbergen werd gehouden leverde de organisatie ook een immense hoeveelheid spullen op, van historische landbouwwerktuigen, hondenkarren tot en met de alledaagse klompen. Ze hebben 'allemaal' een plekje gekregen in het nieuwe museum. "We willen hier het boerenleven laten zien dat zeker voor herkenning zal zorgen bij de senioren, maar we willen de jeugd ook kennis laten maken hoe er gewerkt en geleefd werd", vertelt Riet Hereijgers. "Je gaat hier terug in de tijd."
"Of wij er iets aan hebben, vragen ze dan."
De historische collectie van de Boerendag, nu (boeren)museum, is de afgelopen jaren flink gegroeid met tastbare schenkingen. "Door het overlijden van mensen weten nabestaanden soms niet wat ze met de (historische) verzameling van opa of vader aan moeten. Of wij er dan iets aan hebben, vragen ze dan", vertelt Riet. "Op die manier krijg je deelcollecties, die indirect toch een aanvulling kunnen zijn voor het museum."
De naam van het museum, De Karkooi, doet in eerste instantie wat vreemd aan, maar Jos van Rijckevorsel heeft de verklaring. "De Karkooi is een schuur en in die schuur stonden vroeger de karren. Bijvoorbeeld de kar waarmee de (rijke) boerenfamilie naar de kerk ging. In het museum is een karkooi nagebouwd en er staan ook mooie karren in."
"Onder die bedstee een lade voor het ondergeschoven kind."
Ieder museum, groot of klein, heeft een topstuk. In museum De Karkooi is dat niet anders. "Een compleet ingerichte boerderij, met een opkamer, een mooie kamer, de keuken en een stal hebben we nagebouwd", vertelt Jack Mouws. "Natuurlijk is er ook een bedstee met onder die bedstee een lade voor het ondergeschoven kind, daar moest de allerkleinste slapen."
Museum De Karkooi is een klein en nieuw museum waar het boerenleven van vroeger centraal staat. Omdat het museum draait op vrijwilligers is het (nog) beperkt geopend.
LEES OOK: Boerendag in Rijsbergen 'gezellig' en 'lekker boers'