Tatenda is gevlucht uit Oekraïne en nu mag hij meelopen met een dierenarts

16 juni 2022 om 21:00 • Aangepast 24 juni 2022 om 14:28
nl
Tatenda Mascot Makore (38) studeerde in Kiev diergeneeskunde, maar moest net als duizenden anderen vluchten voor de oorlog in zijn land. Nu zet hij zijn studie voort vanuit Sint-Oedenrode en mag hij meelopen bij een dierenarts. "Dat is geweldig, ik mag mee naar boerderijen, bijvoorbeeld dieren controleren op zwangerschappen en ik mag toekijken bij operaties. Er is veel te doen."
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

In onze provincie zijn op dit moment bijna zesduizend opvangplekken beschikbaar voor mensen die voor de oorlog in Oekraïne zijn gevlucht. Een van die opvanglocaties is het voormalige Rabobankgebouw in Sint-Oedenrode. Sinds mei kunnen daar 104 mensen terecht en de locatie is al zo goed als vol.

Tatenda is een van die mensen. Zes jaar geleden verhuisde hij van Nigeria naar Kiev, om diergeneeskunde te studeren. Maar begin mei sloegen hij en zijn vrouw, net als duizenden anderen, op de vlucht voor de oorlog. Niet veel later kwamen ze in de opvangplek in Sint-Oedenrode aan. "Het was geen makkelijke beslissing om te vluchten uit Kiev, maar we moesten daar weg", vertelt Tatenda.

"Het was geen makkelijke beslissing om te vluchten."

"De oorlog kwam als een verrassing voor ons. We hebben eerst een paar dagen afgewacht, maar toen het leger Kiev naderde, wilden we weg. Het was geen makkelijke beslissing. Het is moeilijk om alles wat je daar opgebouwd hebt achter te laten."

Een paar familieleden van zijn vrouw zijn ook mee gevlucht zitten in een andere opvang in Nederland, verder kenden ze hier nog niemand. "De ontvangst hier was erg hartelijk. Het is heerlijk om weer ergens veilig te kunnen slapen, met beide ogen dicht. Het Rode Kruis heeft ons opgehaald van het station, we zijn hier sinds 6 mei. Eten wordt voor ons geregeld, we delen de keuken en badkamer met anderen, maar hebben wel een eigen kamer."

"Ik mag met de dierenarts mee naar boerderijen."

Hij zit nu op de tweede verdieping van het voormalige kantoor van de Rabobank achter een bureau te werken op zijn laptop. Alle meubels uit het oude bankgebouw, staan er nog. Die heeft de opvangplek in bruikleen gekregen. Tatenda zit in zijn laatste jaar van de studie diergeneeskunde. Gelukkig kan hij de studie hier voortzetten, want vanwege de coronapandemie waren zijn lessen al online.

Dankzij hulp van de opvangcoördinator, mag Tatenda sinds kort stage lopen in een dierenkliniek, die op zo'n vijf minuten loopafstand zit.

"De mensen hier zijn heel aardig en oprecht."

Later wil Tatenda zelf in een kliniek werken. Het bevalt hem hier zo goed, dat hij dat het liefst in Nederland zou doen. "De mensen hier zijn heel aardig en oprecht. Er liggen veel kansen in Nederland. Als ik het geluk heb dat ik hier kan blijven en in de praktijk mag werken, dan zou dat heel mooi zijn."

In heel Brabant zijn op dit moment 5975 opvangplekken beschikbaar voor gevluchte Oekraïners. Dat is iets meer dan drie weken eerder, toen waren er 5402 plekken beschikbaar. In alle Veiligheidsregio's is de bezettingsgraad nagenoeg gelijk:

  • In Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant worden 2240 mensen opgevangen, 88 procent van de plekken is bezet.
  • In Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost worden 1322 mensen opgevangen, 81 procent van de plekken is daarmee bezet.
  • In Veiligheidsregio Brabant-Noord worden 1424 mensen opgevangen, 80 procent van de plekken is daarmee bezet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!