Boerensympathie lijdt (nog) niet onder weer een actiedag: 'Hoop credits'
“Een kenmerk van protesteren is ook juist dat je de openbare orde verstoort", zegt Jacquelien van Stekelenburg in het radioprogramma Wakker!. Zij is hoogleraar Sociale Verandering en Conflict aan de Universiteit van Amsterdam. “Tegelijkertijd zien we wel dat er een soort ‘wip’ optreedt. Als mensen steeds maar aangesproken worden op het moeten accepteren van in de file staan, verliezen ze op een bepaald moment hun sympathie voor de groep demonstranten en waar die groep voor staat.”
“Nederlandse boeren hebben een hoop credits. Dan kun je de openbare orde héél lang verstoren.”
Het moment waarop die wip de verkeerde kant op schiet, hangt volgens Van Stekelenburg vooral af van hoe hoog die sympathie vanaf het begin was. En volgens de 'protestprofessor’ kunnen de boeren wat dat betreft wel een potje breken. "Drie jaar geleden stond die zelfs boven de 80 procent. Dan heb je zogezegd een hoop credits en kun je de openbare orde héél lang blijven verstoren en mensen in de weg zitten. Maar op het moment dat je geweld gaat gebruiken of radicalere acties gaat ondernemen, zoals langsgaan bij politici, ontstaat er een negatieve versneller.”
“Snelwegen bezetten is een heel normaal repertoire.”
Vergeleken met collega's in andere EU-landen zoals Frankrijk en Spanje, demonsteren de Nederlandse boeren nog vrij braaf, meent Van Stekelenburg. "Daar werden bijvoorbeeld filialen van McDonalds in brand gestoken. Met je gereedschap de straat op of snelwegen bezetten is een heel normaal repertoire.”
En volgens de hoogleraar moeten de Nederlandse boeren het ook vooral zo houden. "De sympathie is zo hoog dat er vanuit de media ontzettend veel aandacht voor is. Dat is ook altijd één van de belangrijkste redenen om te demonstreren: zorg dat je stem gehoord wordt. Demonstreren is communiceren.”
LEES OOK:
Boerenprotest: 'Demonstratie Farmers Defence Force bij Tweede Kamer' [LIVEBLOG]
Stikstofplannen: Tweede Kamer hakt knopen door, boeren gaan actievoeren