Het telefoontje waarop maar één antwoord mogelijk was: 'Ik zei meteen ja'

17 september 2022 om 14:48 • Aangepast 19 september 2022 om 10:23
nl
Precies een week geleden ging bij burgemeester Maarten Houben van Nuenen de telefoon: de veiligheidsregio. Met de vraag of hij een verkenning kan uitvoeren hoe er maximaal vijfhonderd vluchtelingen in zijn gemeente kunnen worden gehuisvest. "Ik heb meteen volmondig ja gezegd."
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Het is een humanitair vraagstuk, voor de Nuenense burgemeester, legt hij uit. "Niemand wil mensonterende situaties. Alles wat we kunnen bijdragen aan het verminderen daarvan, moeten we willen doen."

Direct nadat hij 'ja' had gezegd tegen de veiligheidsregio, is Houben begonnen met het vertrouwelijk informeren van wat hij de 'direct betrokkenen' noemt. "Het bedrijventerrein in de buurt, de wijkraad van Eeneind, randgemeenten, de politiek." Niemand staat per se te juichen. Maar tegelijkertijd hoor ik vooral opmerkingen als: 'Er is een humanitaire crisis in Nederland. We moeten íéts doen'. En dat is ook mijn lijn."

"De vraag was niet óf, maar hóe."

Want het huisvesten van 500 vluchtelingen bij Gulbergen is nog in het stadium een verkenning, de kans dat het er komt is groot. "De vraag was inderdaad niet óf, maar hóe", erkent de burgemeester. "Dat is wel een verschil. Maar dan kan het theoretisch nog zijn dat ik zeg: 'Het kan niet'." Maar de realiteit is, dat het waarschijnlijk wél kan.

Zeven jaar geleden is er namelijk al een plan uitgewerkt om op die plek nog veel meer vluchtelingen te huisvesten. "Voor 1200 toen Syrische vluchtelingen is er destijds een plan gemaakt", zegt Houben. "Dat kon. Maar goed, we zijn inmiddels zeven jaar verder en de maatschappij is veranderd."

De vele vragen die nog leven, zorgen voor onrust in zijn gemeente. "Veel vragen levert altijd onrust op. En die vragen zijn concreet: wat voor mensen komen er, alleenstaande mannen of gezinnen? En een vraag vanuit de politiek is of er nog een beslismoment komt: hebben zij er nog wat over te vinden?"

"Als je het zoveel mensen in vertrouwen vertelt, dan lekt het toch uit."

Liever had de burgemeester gehad dat hij op dat soort vragen eerst alle antwoorden had kunnen verzamelen, voordat het nieuws naar buiten kwam. Dan had hij een completer beeld kunnen schetsen, zegt hij. "Maar op een gegeven moment heb je het zoveel mensen in vertrouwen verteld, dat het toch uitlekt." Niet te voorkomen. "Maar zelf had ik liever nog even gewacht."

De burgemeester kiest zijn woorden dan ook zorgvuldig, als hij over het opvangen van asielzoekers praat. "Ik voel me nog niet vrij genoeg. Iedereen heeft er baat bij dat er nu zo snel mogelijk antwoorden komen, maar als die er zijn wil ik dat het in één keer goed en compleet is."

"Maar," herpakt hij zich, "ik heb geen seconde getwijfeld om ja te antwoorden op de vraag. Ik was ook blij met de vraagstelling: 'Doe een verkenning naar hóe het kan.' Als je iets kan bijdragen om het beter te maken, dan moet je gewoon je schouders eronder zetten."

Als het aan de veiligheidsregio ligt, komen de eerste vluchtelingen per 1 november. Houben weet niet of dat haalbaar is. "Ik hoop dat ik over een week meer antwoorden heb."

LEES OOK: Plan voor opvang 500 asielzoekers in tijdelijke woonunits bij Nuenen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.