Zoektocht naar vermisten: zo gaat het Veteranen Search Team te werk

20 november 2022 om 16:25 • Aangepast 21 november 2022 om 09:09
nl
In Hoogeloon is zondag in een bosgebied de hele dag gezocht naar de 36-jarige vermiste Silvana Heber. De familie meldde de vermissing zaterdag bij de politie, sindsdien wordt er met man en macht gezocht. De politie krijgt daarbij de hulp van het Veteranen Search Team. Wie zitten er in dat team? Hoe gaan ze te werk? "De bereidheid om te helpen zoeken naar vermisten is groot", zegt woordvoerder Inno Rutting.

Bij vermissingen wordt steeds vaker beroep gedaan op het Veteranen Search Team (VST). De vraag om te komen helpen, zoals recent nog bij de zoektocht naar de meervoudig beperkte Hebe en haar begeleidster Sanne, komt van de politie. "Zij vragen onze hulp en coördineren de zoekactie", zegt Inno Rutting, woordvoerder van Veteranen Search Team. Het zoekteam komt zo'n vijftig keer per jaar in actie.

"Vrijwilligers komen uit alle delen van het land. Binnen twee uur zijn ze op de afgesproken plek."

Na het verzoek van de politie worden bij VST een coördinator en een commandant aangewezen die de actie gaan begeleiden. "Via een oproep worden de vrijwilligers benaderd. Zij melden zich aan voor de zoekactie en komen binnen twee uur naar een afgesproken plek.

De vrijwilligers van het VST hebben een geüniformeerde achtergrond, beschrijft Rutting. "Negentig procent is militair geweest. Maar er zijn vrijwilligers die bij de brandweer, politie of boswachterij hebben gewerkt."

De politie neemt het voortouw voor zoekactie en krijgt daarbij ondersteuning van het VST. "We hebben meerdere specialismen. Als er een vraag komt om een drone in te zetten, dan kunnen we dat. We hebben zelfs een onderwaterdrone. Daarnaast hebben bikers die met een mountainbike door een bepaald zoekgebied gaan. Of zogeheten trackers, specialisten op het gebied van het zoeken van sporen."

"Bij elke vermissing staan er zóveel vrijwilligers paraat."

Het meest bekende beeld van het VST is het lopen in een linie. "De vrijwilligers lopen op een rij over de velden en in de bossen." Op die manier wordt meter voor meter doorzocht en uitgekamd. "We maken geen gebruik van speurhonden. Daar zijn andere diensten voor."

Meer dan honderd vrijwilligers van het VST reisden onlangs bij de vermissing van Sanne en Hebe af naar Brabant. Het verbaast Rutting telkens weer. "Bij elke vermissing staan er zoveel mensen paraat. Dat is heel bijzonder."

Ook zondag werd het team dus weer ingezet om te zoeken naar de vermiste Silvana. Die zoekactie werd in de avond beëindigd. Maandag gaan ze verder.

Inno Rutting licht de rol van het Veteranen Search Team toe
Inno Rutting licht de rol van het Veteranen Search Team toe
Vrijwilligers VST maken zich klaar voor de zoekactie
Vrijwilligers VST maken zich klaar voor de zoekactie
Vrijwilligers Veteranen Search Team verzamelen zich
Vrijwilligers Veteranen Search Team verzamelen zich
Foto: Marcel van Dorst/SQ Vision
Foto: Marcel van Dorst/SQ Vision

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!