Plastic afval wordt nieuw bankje: ‘Later als ik oud ben, ga ik hier zitten'
Groep 5/6 van basisschool De Drijfveer in Waalre mocht meewerken aan het bankje. In Het Huis van Waalre, een soort dorpshuis, zijn ze druk in de weer. “We hebben met de hele klas heel veel plastic afval opgehaald", vertelt Daantje. "Het plastic is gevonden in de natuur of mensen uit de buurt hebben het aan ons gegeven.”
“Ik vind het goed dat we dit doen."
De kinderen moeten eerst al het plastic sorteren, want sommige soorten kunnen niet worden gebruikt. "Daarna moeten we het kapotstampen zodat het in een machine kan die er nog kleinere stukjes van maakt. Van die kleine snippers kan een andere machine een balk maken die op het bankje komt.”
Gijs is trots dat hij mee mag helpen om het bankje te maken. “Ik vind het goed dat we dit doen. Anders moeten we bomen kappen voor houten bankjes en nu maken we het van spullen die er al zijn. Later als ik oud ben, ga ik op dit bankje zitten en dan weet ik dat ik het zelf heb gemaakt.”
"Kinderen wisten soms helemaal niet dat je van plastic afval iets nieuws kunt maken."
Kunstenaar Kees van den Boogaart is het gezicht van de stichting Sparkling Plastic. Deze stichting zet zich in om mensen te laten ervaren hoe ze plastic afval kunnen recyclen.
“Het is mooi dat plastic afval duurzaam wordt gebruikt. Kinderen wisten soms helemaal niet dat je van plastic afval iets nieuws kunt maken. Als ze op de bank gaan zitten en beseffen dat het afval was, zijn ze helemaal verwonderd.”
Op woensdag 15 maart wordt een herdenkingsboom voor het Huis van Waalre geplaatst. Op 30 maart wordt de ‘100 jaar Waalre-bank’ om de boom geplaatst en kunnen de kinderen het resultaat zien.