Niet alleen Flink verspilt onnodig eten: 'De hele keten kan duurzamer'
Femke kon niet geloven wat ze zag toen ze langs een filiaal van flitsbezorger Flink in Eindhoven liep. De kliko zat vol etenswaren van goede kwaliteit, maar met een houdbaarheid op of over de 'ten minste tot-datum'.
"Ik denk dat flitsbezorgers nog niet goed hebben nagedacht over verspilling, omdat deze winkels relatief nieuw zijn", zegt Toine Timmermans, manager duurzame voedselketens bij Wageningen Food & Biobased Research van de universiteit. "Toch zullen ze dat moeten doen om te blijven bestaan."
"Flitsbezorgers moeten beter nadenken over verspilling."
Verspilling kost een winkel namelijk veel geld. Ook richten flitsbezorgers zich op de jongere generatie die volgens Timmermans veel bezig is met duurzaamheid. "Om het bestaan van flitsbezorgers te verzekeren, moeten winkels daarom meer doen tegen voedselverspilling."
Hij neemt supermarkten als voorbeeld, die de laatste jaren veel hebben gedaan tegen voedselverspilling. Zo gebruiken supermarkten kortingsstickers voor etenswaren die bijna over de datum zijn en verspillingsapps zoals Too Good to Go.
"En dat werkt", stelt Timmermans. Waar we tien jaar geleden nog 50 kilo voedsel per persoon per jaar verspilden, is dat nu 33,4 kilo, blijkt uit data van Wageningen University en Research.
Toch zijn de acties van supermarkten niet voor iedereen voordelig. Voedselbanken ontvangen steeds minder vers eten door de verspillingsapps en stickers van supermarkten.
"Opbrengsten voor voedselbanken lopen terug."
"Het is goed dat supermarkten iets doen tegen voedselverspilling, maar voor ons is het jammer. Wij zien de opbrengsten voor de voedselbank de laatste twee jaar flink teruglopen", zegt Martin de Kok, vicevoorzitter van Voedselbanken Brabant-Zeeland.
Ook voedselleveranciers gaan voedselverspilling tegen. "Voorheen wilden supermarkten geen nee verkopen, waardoor leveranciers meer voedsel leverden dan de supermarktbezoekers nodig hadden. Tegenwoordig letten supermarkten beter op verspilling", zegt Kok.
Voedselbanken gaan daarom zelf de samenwerking aan met leveranciers. Zo haalt de groente- en fruitbrigade versproducten op bij boeren die overschot hebben na levering aan supermarkten. Deze groenten en fruit gaan vervolgens naar voedselbanken door de hele provincie.
"De horeca en de zorg kunnen nog meer doen."
Ondanks al deze initiatieven zijn we er nog niet in de strijd tegen voedselverspilling, stelt voedingsdeskundige Timmermans. "Met name de horeca, ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen het nog beter doen. Vaak blijft er veel eten over van buffetten en dat kun je niet meer verkopen of hergebruiken. Als ze minder eten maken, hebben ze ook minder over."
Dat hoeft overigens niet ten koste te gaan van de gastvrijheid. "Wij merken dat gasten graag meedenken als je vraagt hoeveel ze willen of uitlegt wat de opties zijn", zegt Timmermans.
Thuis kunnen we voedselverspilling ook tegengaan met tips zoals een boodschappenlijstje maken en je koelkast op 4 graden zetten. Al deze tips zijn te vinden op de website van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling uit Veghel.
LEES OOK: Woede over boodschappen flitsbezorger in kliko: 'Wist niet wat ik zag'