Tientallen restaurants 'opgelicht' door serieklager die compensatie wil
De werkwijze van de klager lijkt overal hetzelfde. Hij begint zijn bericht of recensie positief en schrijft dat hij al vaker bij het restaurant heeft gegeten, of dat hij vanwege de positieve recensies wel langs moest komen. Maar vervolgens heeft hij kritiek: het eten was deze keer niet goed.
Het bericht eindigt elke keer ongeveer als volgt: "Ik wil benadrukken dat het normaal altijd dik in orde is bij jullie, maar ik vind in de huidige maatschappij en met de huidige kosten dat als het eten minder/slecht is dat dit gewoon gemeld moet worden. Ik hoop dan ook spoedig op een reactie vanuit jullie." Zo vraagt hij niet direct om compensatie, maar hint er wel op.
Het is telkens dezelfde persoon die de berichten ondertekent en ze vanaf het zelfde e-mailadres verstuurt. Dat bevestigt Tim Wijdemans van de Tilburgse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.
De 'serieklager' viel uiteindelijk door de mand toen hij naar twee verschillende horecazaken bijna hetzelfde bericht stuurde. Maar die zaken waren van dezelfde eigenaar en die had door dat er iets niet klopte. En hij ging vaker in de fout, vertelt Wijdemans. "Hij noemde gerechten die helemaal niet op de kaart staan van de zaak waar hij een klacht indiende. En hij schreef zelfs een keer dat hij ergens gegeten had, terwijl dit restaurant toen dicht was."
"Je kunt er niet op vertrouwen dat een recensie echt is."
Toch trappen restaurants erin. Sommige zaken hebben tegoedbonnen opgestuurd of zelfs de kosten van het eten deels of helemaal teruggestort. Dat begrijpt Wijdemans wel, want recensies zijn belangrijk voor horecazaken, vertelt hij. "En een kritische recensie hoeft ook niet slecht te zijn. Het houdt je scherp en kan ervoor zorgen dat je nog beter wordt", zegt hij. "Maar dit is belachelijk. Je kan er dus niet eens meer op vertrouwen dat een klacht of recensie wel echt is."
De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Tilburg pleit dan ook voor een goede klachtenprocedure. Horecaondernemers wordt aangeraden om goed te controleren of een klacht wel kan kloppen. "Dus niet meer alleen mailcontact, maar bellen en checken."
Omdat de man een beroep doet op de gastvrijheid van de ondernemer om 'tot een oplossing te komen', is er geen sprake van chantage of onderdrukking. "Dat maakt het juridisch moeilijk om aan te vechten." Koninklijke Horeca Nederland raadt restauranthouders daarom aan om altijd aangifte te doen.
Inmiddels is de klager aangesproken op zijn praktijken door enkele horecaondernemers. Hij laat aan Omroep Brabant weten dat de klachten berichten inderdaad via zijn e-mailadres zijn verstuurd en hij 'de hand in eigen boezem moet steken'. Hij zegt verder alle ontvangen compensatie inmiddels terugbetaald te hebben.